Vuosi 2023 on Suomen ortodoksiselle kirkolle juhlavuosi: Autonomia Konstantinopolin yhteydessä täyttää sata vuotta – myös ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I vierailee Suomessa

Suomen ortodoksisen kirkon autonomia eli itsehallinto Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin yhteydessä täyttää ensi vuonna sata vuotta. Suomen ortodoksisen kirkon kanoninen peruskirja eli niin sanottu autonomia-tomos allekirjoitettiin 6. heinäkuuta vuonna 1923.

Juhlavuodesta kerrotaan Suomen ortodoksisen kirkon kotisivuilla.

Yhden suuren pääjuhlan asemesta erilaisia juhlavuoden tapahtumia järjestetään useita. Vuoden päätapahtuma tulee kirkon tiedotteen mukaan olemaan ekumeenisen patriarkan Bartolomeoksen vierailu Suomessa. Sen tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä vahvistettu, mutta ennakkotietojen mukaan se sijoittuu syyskuun puoliväliin. Vierailun pääkohde on ensi kertaa Helsinki, ja patriarkaalinen liturgia tullaan toimittamaan Uspenskin katedraalissa.

Suomesta patriarkka matkustaa Viroon, missä apostolinen ortodoksinen kirkko viettää niin ikään oman tomoksensa satavuotisjuhlaa.

Suomen ortodoksisen kirkon yhteyttä patriarkaattiin vahvistetaan myös Ortodoksisten pappien liiton helmikuisella opintomatkalla Konstantinopoliin (Istanbuliin) ja Ekumeeniseen patriarkaattiin.

Vuonna 2023 Suomen ortodoksisessa kirkossa vietetään myös eräitä muita pyöreitä juhlavuosia – esimerkiksi Joensuun ortodoksinen seurakunta täyttää 130 vuotta ja Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry 80 vuotta.

Suomen ortodoksisen kirkon autonomisen aseman saavuttamisen aikoihin ortodoksisen kirkon ja valtion suhteita sääteli vuonna 1918 annettu asetus Suomen kreikkalais-katolisesta kirkkokunnasta. Vuonna 1925 annettiin uusi asetus, jossa otettiin huomioon kirkon uusi asema.

Ensimmäinen laki ortodoksisesta kirkkokunnasta annettiin eduskunnassa vuonna 1969. Nykyinen laki ortodoksisesta kirkosta on vuodelta 2006.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJumalan ja ihmisen ääretön laatuero – sata vuotta sitten Karl Barthin teologiassa evankeliumi kohtasi uuden aikakauden
Seuraava artikkeliPaavi emeritus Benedictus XVI on kuollut

Ei näytettäviä viestejä