Paavi emeritus Benedictus XVI on kuollut

Paavi emeritus Benedictus XVI on kuollut. Pyhän istuimen viestintätoimiston mukaan 95-vuotias Benedictus siirtyi ajasta ikuisuuteen tänään lauantaiaamuna 9.34 entisessä Mater Eccleasiaen luostarissa Vatikaanissa.

Benedictuksen terveydentilassa tapahtui korkeasta iästä johtuen käänne huonompaan jo ennen joulua.

Benedictus XIV oli syntymänimeltään Joseph Aloisius Ratzinger. Hänet valittiin paaviksi huhtikuussa 2005. Sitä ennen hän palveli katolista kirkkoa teologina, Uskonopin kongregaation prefektinä, kardinaalina ja paavi Johannes Paavali II:n läheisenä työtoverina. Hän oli ensimmäinen paavi 600 vuoteen, joka ei toiminut paavina kuolemaansa saakka vaan jäi virastaan eläkkeelle helmikuussa 2013.

Paavi emerituksen hautajaisjärjestelyistä ilmoitetaan myöhemmin. Koska kyseessä eivät ole virassa olevan paavin vaan paavi emerituksen hautajaiset, niiden järjestely aiheuttaa päänvaivaa. Hautajaisia ei nyt kuitenkaan seuraa uuden piispan valinta. Hautaan siunaamisen toimittaa luultavasti paavi Franciscus kardinaalikollegion dekaanin sijaan.

Katolisten lähteiden mukaan paavi emerituksen hautajaisissa ehkä noudatetaan piispa emerituksen hautajaisprotokollaa, mutta juhlavammin. Benedictus oli kuitenkin myös virassa ollessaan valtionpäämies, joten arvovieraita on odotettavissa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVuosi 2023 on Suomen ortodoksiselle kirkolle juhlavuosi: Autonomia Konstantinopolin yhteydessä täyttää sata vuotta – myös ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I vierailee Suomessa
Seuraava artikkeliPiispa Jari Jolkkonen muistelee Benedictusta: Euroopan hullu vuosi 1968 käänsi tulevan paavin pään

Ei näytettäviä viestejä