Vuoden tiedekirja -kunniamaininta Johanna Hurtigille

Johanna Hurtigin kirja Taivaan taimet analysoi lapsuudessa koettua väkivaltaa vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä. Kunniamaininnan myöntänyt palkintolautakunta kiittää teosta sen analyyttisyydestä sekä pyrkimyksestä vaikuttaa yhteisöön.

”Hurtigin teos avaa kiihkoilematta yhteisöelämän reunaehtoja ja selittää, millaista on elää pääasiassa miesten johtamassa uskonnollisessa yhteisössä lapsena ja nuorena. Hän avaa yhteisön toimintalogiikkaa, näkemyksiä uskosta ja vastuusta sekä anteeksiannosta. Teos osoittaa, miten yhteisön sisäinen toimintakulttuuri luo sekä turvaa että turvattomuutta”, palkinnon perusteluissa todetaan.

Vuoden tiedekirja -palkinto myönnetään edellisenä vuonna ilmestyneelle erityisen ansiokkaalle suomalaiselle tiedekirjalle. Pääpalkinto myönnettiin tänä vuonna akateemikko Anna-Leena Siikalalle teoksesta Itämerensuomalaisten mytologia.

Vuoden 2013 tiedekirjaa valittaessa kriteereinä ovat olleet aiheen kiinnostavuus ja merkittävyys, sisällön tieteellinen painoarvo sekä teoksen kirjalliset ansiot. Tiedekirjan täytyy perustua tutkimukseen, kertoa tutkimuksen tuloksista ymmärrettävällä tavalla ja antaa lukijalle mahdollisuus tarkistaa kirjoittajan väitteet ja johtopäätökset. Palkinnon ja kunniamaininnan myöntävät Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto.

Johanna Hurtig työskentelee tutkijatohtorina Helsingin yliopiston Teologisessa tiedekunnassa. Lue palkinnon perustelut kokonaisuudessaan Teologia.fi:stä.

Lue myös: Tutkija: Lestadiolaisessa syntikäsityksessä omenavarkaus rinnastuu hyväksikäyttöön

Lestadiolaisten rakas veli -järjestelmä on estänyt hyväksikäyttörikosten selvittämistä

Näin SRK:n pääsihteeri kommentoi Hurtigin tutkimusta

Mikael Pentikäinen: Hurtig olisi pitänyt ottaa heti vakavasti

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHesarin Palkkakone tarjoaa pastoreille roiman korotuksen
Seuraava artikkeliSeurakuntalainen: Joukko SLS:n henkilöjäseniä vaatii Lähetysseuran ”luottamuksen palauttamista”

Ei näytettäviä viestejä