Vohvelikirkosta sovintopajoihin – kirkon parhaat innovaatiot jakoon!

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa ja sen noin 400 seurakunnassa on kehitetty valtava määrä innovatiivisia, toimivia ideoita hyvän tekemiseksi ja jakamiseksi. Tässä pieni kurkistus runsauteen. Oman seurakuntasi vinkit voit lisätä kommenttiosioon.

Yhteisessä pöydässä ollaan ilosanoman ytimessä

Kirkossa on ymmärretty laajasti, että ruokaa jakava ja yhteiselle arkiaterialle kokoontuva seurakunta on ilosanoman julistamisen ytimessä.

Oulujoen seurakunnassa järjestetään keskiviikkoisin keskellä päivää vohvelikirkkoja kerran kuussa. Puolen tunnin messun jälkeen paistetaan porukalla makeita vohveleita. Paikalle ovat löytäneet erityisesti lapsiperheet, eläkeläiset, työttömät ja vuorotyöläiset. Äänekosken seurakunnan kappeleissa toimivat viikkomessut samalla idealla, mutta messun jälkeen tarjolla on edullinen lounas.

Kotka-Kymin seurakunnan järjestämä kaikille avoin iltaruokailu Meijän keittiö kokoaa keskiviikkoiltaisin väkeä edulliselle aterialle. Helsingin Viikin kirkossakin saa soppalounaan eurolla joka keskiviikkoilta. Opiskelijoille ja nuorille aikuisille järjestetään Turussa Food and Hope -iltoja kerran kuukaudessa. Tarjolla on ilmaista päivällistä, ohjelmaa, tietoa erilaisista palveluista sekä ruokakassi kotiin vietäväksi.

Helsingin Tuomasmessun yhteydessä vietetään soppasunnuntaita ja Espoossa kokoonnutaan toisinaan kauppakeskuksessa sijaitsevaan seurakunnan Chappleen brunssille lauantaisin.

Yhteinen pöytä on Vantaan kaupungin ja seurakuntien laaja hanke, jossa organisoidaan hävikkiruuan keräystä ja jakelua tarvitseville. Yhteisöruokailut kutsuvat ruoka-avun tarvitsijoita tekemään yhdessä, ja hävikkiruuan logistiikka tarjoaa myös ihan oikeita työpaikkoja.

Oulunkylän kirkolle Helsinkiin on puolestaan perustettu yhteisöravintola Salaam, jossa työskentelee vapaaehtoisina sekä turvapaikanhakijoita eri maista että suomalaisia.

Henkistä ja konkreettista apua saa kasvokkain, netissä tai kotiin

Auttamistyön innovaatioissa kirkko on myös kulkenut etulinjassa. Seurakuntien perheasiain neuvottelukeskukset ovat tarjonneet ammattitaitoista tukea ja apua ihmisille jo yli 70 vuotta.

Tuttu palveleva puhelin on saanut rinnalleen palvelevan chatin, palvelevan netin ja palvelevan kirjeen. Nuorille on oma tekstaritupu. Näissä kaikissa kirkon työntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset kuuntelevat nimettömästi ihmisten huolia ja tukevat ja ohjaavat tarvittaessa muun avun lähteille. Myös suositulla vauva.fi -sivustolla on avattu parisuhdeneuvola, jossa kirkon perheneuvojat vastaavat ihmisten kysymyksiin.

Perheitä tuetaan seurakunnissa myös konkreettisesti monin tavoin. Oulunsalossa nelisen vuotta pyörinyt Följyssä-toiminta auttaa perhettä, kun sairaus tai uupumus yllättää tai on päästävä asioille. Mukana on seurakunnan lastenohjaajia, jotka tulevat tarvittaessa kotiin. Turun ja Kaarinan seurakunnilla on perheille vastaava ennaltaehkäisevä palvelu nimeltä PikkuHelppi. Mäntsälän seurakunta järjestää joka kevät vanhemmille ja ammattikasvattajille kasvattajaillan luentoineen.

Tampereen seurakuntien diakoniatyössä on kehitelty Tarinoiden maa -menetelmä, jonka avulla on autettu vankien lapsia vapautumaan häpeästä. Kyse on ohjatusta vertaistuesta, jossa lapsi oppii käsittelemään monenlaisia vaikeitakin tunteitaan.

Kirkkohallituksessa kehitettiin kirkon riitaisan avioliittokeskustelun avuksi kunnioittavan keskustelun menetelmä, josta on saatu hyviä kokemuksia. Sitä kannattaa soveltaa muillekin elämänalueille kuin sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksiin.

Helsingin Kallion seurakunnassa on järjestetty Sovinto 100 -ratkaisupajoja, joiden ideana on luoda luottamusta eri tavoin ajattelevien kesken ja vaikuttaa päättäjiin. Niissä käydään yhteiskunnallista keskustelua ja kehitetään ongelmiin ratkaisuja niiden ihmisten kanssa, joita asia koskettaa. Pajojen aiheina ovat olleet köyhyys ja eriarvoisuus sekä vihapuhe.

Lapsille ja nuorille on moottoripajoja, kerhoja, pelistriimausta ja kirkkoseikkailuja

Seurakuntien erikoisnuorisotyössä on syntynyt monenlaisia upeita innovaatioita. Yksi niistä on Espoon seurakuntien Colourful Espoo -leirit. Ne on suunnattu nuorille turvapaikanhakijoille, maahanmuuttajille, paperittomille sekä suomalaisille nuorille. Leireillä on ystävystymisen ohessa käyty kulttuurien ja uskontojen välistä dialogia ja pyritty ehkäisemään radikalisoitumista.

Nuori Kirkko ry:n hallinnoima Moottoripaja-toiminta on puolestaan levinnyt jo lähes parillekymmenelle paikkakunnalle. Pajoissa annetaan vahvaa sosiaalista tukea nuorille, jotka ovat vaarassa jäädä koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle. Moottoripajoissa nuoret saavat työkokemusta ja moniammatillista ohjausta.

Helsingin Kalliossa on kehitetty nuorten toiveesta vuoden mittainen Life Jedi, elämänhallintakurssi 18 vuotta täyttäville.

Kirkolla on valtakunnallista pelistriimaustoimintaa. Ideana on, että seurakunnan nuorisotyöntekijä, pappi tai vapaaehtoinen pelaa tietokonepeliä ja lähettää siitä livelähetystä kirkon valtakunnalliselle pelistriimauskanavalle Ristiohjaimeen. Siellä nuorilla on matalan kynnyksen mahdollisuus jutella turvallisten aikuisten kanssa.

Sotkamossa seurakuntanuorten elokuvatoiminta on saavuttanut huikeat mittasuhteet. Nuoret ylläpitävät elokuvateatteri Kino Visiota ja ovat tehneet lukuisia kristillisiä lyhytelokuvia.

Seurakuntien lapsityö sekä yhteistyö päiväkotien ja koulujen kanssa on edelleen voimissaan, vaikka uusi varhaiskasvatussuunnitelma toikin haasteita alle kouluikäisten osalta.

Paraisilla koululaisten kirkkopelko hälvenee kirkkoseikkailuissa, joissa hyödynnetään QR-koodeja. Lahdessa jokaisen alakoulun ekaluokkalaiset tekevät lukuvuoden alkupuolella retken seurakunnan leirikeskukseen.

Pyhäkoulut ovat kehittyneet ja saaneet uusia muotoja. Haapajärvellä sunnuntaipyhäkoulu vaihtui kirkkoseikkailuihin ja salaisuuksien ratkomiseen. Kirjepyhäkoulut tavoittavat lapsia monilla paikkakunnilla ajasta ja paikasta riippumatta. Turussa on kokeiltu lego-pyhäkoulua ja Iisalmessa on voinut tilata kesällä pop-up-pyhäkoulun omalle leikkikentälle.

Monissa seurakunnissa toimii perhekerhojen lisäksi myös iltaperhekerhoja. Oulun Karjasillan seurakunnassa palvelutalossa kokoontuu monen sukupolven perhekerho. Uudessakaupungissa on hankittu lapsityön käyttöön lastenkokoisia kirkkotekstiilejä ja Tampereella lapsille on ihan oma Finlaysonin lastenkatedraali.

Matalan kynnyksen mahdollisuus saada kristillinen kaste on toteutunut seurakuntien järjestämissä kastepäivissä ainakin Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Oulussa.

Aikuisille tarjotaan kertausripareita, musiikkia, tuunausta, jääkiekkoa ja hääöitä

Aikuisiakin seurakunta kutsuu, kokoaa ja palvelee mitä mielikuvituksellisimmin tavoin. Turun Mikaelinseurakunnassa on toiminut jo toistakymmentä vuotta miesten jääkiekkojoukkue HC Hurmos. Kotka-Kymin seurakunnassa voi puolestaan osallistua tuoreen tuunausklubi Lentävän lipaston toimintaan ja tuunata vanhasta uutta.

Helsingin oppilaitospapit ovat kehittäneet aikuisille viikonlopun mittaiset riparin kertausharjoitukset sekä yhdessä Töölön seurakunnan kanssa myös aikuisten nuortenillat. Kaikenikäisille aikuisille avoimissa tilaisuuksissa on tilaa kaikenlaiselle hengellisyydelle. Leireillä ja illoissa saa itkeä ja nauraa, puhua syvällisiä ja hengata rennosti. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että kaikille taataan turvallinen tila.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa on jo vuosia järjestetty vapaaehtoisvoimin suosittuja Laulu & Laulun tarina -iltoja, joissa enemmän ja vähemmän tunnetut artistit ovat esittäneet intiimisti teoksiaan. Kyseessä on keskusteleva konserttisarja, joka tarjoaa yleisölle ja artistille mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia illan teemasta. Malmin seurakunnassa puolestaan toimii yhtye Malmin enkelit, joka keikkailee pubeissa ja ostareilla.

Keski-Porin seurakunnan sometiimissä työntekijät ja seurakuntalaiset tekevät omintakeista, vaikuttavaa ja palkittua someviestintää avaten seurakunnan arjen työtä läpinäkyvästi.

Hääyöt ovat saaneet suuren suosion esimerkiksi Vantaalla ja Tampereella. Kirkkohäät voi saada myös edullisesti.

Messuja kirkossamme on tarjolla joka makuun. Jotkut erikoismessut, kuten Metallismessu tai Tuomasmessu, ovat vakiinnuttaneet asemansa. Tarjolla on ollut myös saunamessu, tangomessu, reggae-messu, rap-messu, Dylan-messu, sanaton messu, Beatles-kirkko, Juurimessu, Blues Brothers -messu, draamamessu, jazz-messu, neulekirkko, Juice-kirkko ja jumalanpalvelus Alajärven ABC:llä.

Kuva: Johannes Wiehn. Jussi Hänninen (oik.), Minna Hänninen ja isoäiti Aira Naumanen sekä Mikael Kärmeniemi kävivät Langinkosken kirkolla Meijän keittiössä. Jussi Hännisen mukaan se on välillä parempi kuin isin iltakeittiö. 


***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Edellinen artikkeliSuurperheen äiti, luottamushenkilö Mari Matikainen iloitsee seurakunnan maksuttomasta päiväkerhosta
Seuraava artikkeliOulun hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä