Viimeiset kristityt pakenevat Mosulista – YK tuomitsee ISISin toimet

Yhdistyneet kansakunnat (YK) tuomitsee kannanotoissaan ISIS-järjestön vähemmistöihin kohdistaman vainon Pohjois-Irakissa. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon otti kantaa Pohjois-Irakin tilanteeseen sunnuntaina. Uutistoimisto
AFP
:n mukaan myös YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut lausunnossaan kristittyjen ja muiden vähemmistöjen vainon ja teloitukset.

Vatikaanin radion mukaan viimeisetkin kristityt ovat paenneet Mosulista. Sen tietojen mukaan kaupungissa asui vielä muutama kuukausi sitten noin 35 000 kristittyä.

Mosul sijaitsee Pohjois-Irakissa, jonka ääri-islamilainen ja sunnilainen ISIS-järjestö julisti kesäkuussa islamilaista lakia tiukasti tulkitsevaksi kalifaatiksi. YK:n tietojen mukaan alueella eläneitä vähemmistöjä on sen jälkeen vaadittu kääntymään islamiin, maksamaan järjestölle veroa tai pakotettu lähtemään alueelta. Useita vähemmistöjen edustajia, myös shiia-muslimeja, on teloitettu tai siepattu.

ISIS on myös tuhonnut tai ottanut hallintaansa useita alueen vähemmistöjen pyhistä paikoista.

Myös monet maailmanlaajuiset uskonnolliset toimijat ovat tuominneet kannanotoissaan ISISin toiminnan. Roomalais-katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus ilmaisi sunnuntaina Vatikaanissa pitämässään puheessa huolensa koko Lähi-idän tilanteesta, erityisesti Mosulin alueen kristittyjen puolesta. Eilen huolensa ilmaisi Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Olav Fykse Tveit.

AFP:n mukaan Mosulissa on asunut kristittyjä yhtäjaksoisesti vähintään 1600 vuotta. Alue on yksi vanhimmista kristittyjen asuinalueista Lähi-idässä.

Lue myös: Brittiläiset muslimijohtajat tuomitsevat ISIS-ääriryhmän

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKMN esitti surunvalittelun Alankomaiden kirkoille
Seuraava artikkeliÖstman: Lakialoite avioliittolain muuttamisesta ei mene läpi

Ei näytettäviä viestejä