Vapaakristillisten ääni vahvistuu Suomen Ekumeenisessa Neuvostossa

Yhdenvertaisuuden puute muiden kirkkokuntien kanssa ja äänen saaminen huonosti kuuluville ekumeenisessa työskentelyssä on kaihertanut Suomen vapaakristillisiä kirkkoja.

Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mari-Anna Pöntinen on tyytyväinen, että tilanne muuttuu paremmaksi. Neuvoston sisälle on perustettu Ekumeeninen vapaakristillinen työryhmä.

SEN:n hallitus on nimennyt syksyllä aloittavan ryhmän jäseniksi Vapaakirkon kirkkokunnanjohtajan Hannu Vuorisen, Baptistikirkon kirkkokunnanjohtajan Jari Portaankorvan, Suomen helluntaikirkon toiminnanjohtajan Esko Matikaisen, ruotsinkielisiä vapaakirkkoja kokoavan Frikyrklig Samverkanin puheenjohtajan Jan Edströmin sekä SEN:n pääsihteerin Mari Pöntisen.

– Ekumeenisen neuvoston periaate on yhdenvertaisuus. Pienet kirkot ovat kokeneet, ettei niitä kiinnostavia asioita ole riittävästi esillä. Vapaakristillisen ryhmän perustaminen on yhdenvertaisuuden kannalta hyvä asia, Pöntinen toteaa.

Hänen mielestään vasta kaikkien kirkkojen mukana olo tekee Kristuksen kuvasta täyden, mikä on ekumenian tavoite.

– Heillä on tuomisinaan Kristuksen kuvaa täydentävää spiritualiteettia, joka täydentää kirkon rukouselämää.

Vaikka vapaakristityt ovat olleet kaiken aikaa vahvoja toimijoita SEN:ssä, Pöntinen uskoo myös heidän kirkkojensa näkökulmien pääsevän tulevaisuudessa paremmin esille.

Vapaakristillisille kirkoille tärkeitä asioita ovat esimerkiksi mahdollisuus osallistua hengelliseen työhön sairaaloissa, Puolustusvoimissa ja vankiloissa.

Tähän asti vapaakristityt ovat kokeneet SEN:n ilmeen liian korkeakirkolliseksi. Materiaalit, seminaarien teemat ja ekumeeniset jumalanpalvelukset eivät ole tuntuneet tutuilta. Tämä on yksi syy siihen, miksi monilla on ekumeniasta yhä kielteinen käsitys, Jari Portaankorva arvioi tämän viikon Ristin Voitto -lehdessä.

Pöntisen mukaan erilainen suhtautuminen naispappeuteen on myös jättänyt vapaakristillisiä kirkkoja syrjään esimerkiksi yhteisten jumalanpalvelusten näkyvissä osioissa.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKommentti: Poteeko papisto avioliittoasiassa mielipideuupumusta?
Seuraava artikkeliKirkkopäivät on vuosien saatossa muuttunut valistustapahtumasta kansanjuhlaksi

Ei näytettäviä viestejä