Vapaa-ajattelijat ampuvat nyt kovilla

Vapaa-ajattelijat ampuvat nyt kovilla. Enää heidän tiedotteissaan ei tyydytä raportoimaan kirkostaeroamisluvuista ja eron mahdollisista syistä. Tänään tullut tiedote on otsikoitu ”Kirkon ja Päivi Räsäsen kannat samat avioliittokysymyksessä”.

Vapaa-ajattelijat haluavat ilmiselvästi niputtaa kristillisdemokraattien puheenjohtajan, sisäministeri Päivi Räsäsen ja kirkon sisällöllisesti. Käsite ”Päivi Räsänen” on tähänkin asti toiminut hyvänä ulosheittäjänä kirkosta, miksi ei siis vastaisuudessakin? Onko Vapaa-ajattelijain liitto muuttunut tiedotuksessaan ideologisemmaksi ja aggressiivisemmaksi?

– Tiedote on linjassa liiton agendan ja tavoitteiden kanssa, mutta ihan näin suorasukaista asioiden yhdistämistä en muista heti vapaa-ajattelijoilta tulleen. He haluavat korostaa kirkkoa ideologisena ja opillisena yhteisönä ja vetävät siksi yhtäläisyysmerkit Räsäsen ja kirkon nykyisen avioliittoteologian välille, arvioi kirkon tutkimuskeskuksen vt. johtaja Kimmo Ketola.

Ketola muistuttaa, että ihmisten yhteisönä kirkon kanta tasa-arvoiseen avioliittolakiin on monisyisempi kuin jos kirkkoa tarkastellaan opillisena yhteisönä. Osa papeista ja piispoistakin on uuden avioliittolain kanalla.

– Vapaa-ajattelijoiden intressinä on ajaa ihmiset tilanteeseen, jossa vastakkain ovat dogmaattinen kirkko ja ihmiset omine käsityksineen. Silloin syntyy ristiriitatilanne, johon lääkkeeksi tarjotaan kirkosta eroamista, Ketola kuvailee.

– Lisäksi vapaa-ajattelijat korostavat, että kirkko on ensisijaisesti hengellinen yhteisö, jolloin voidaan osoittaa, että kirkollisvero ei niinkään mene hyvän tekemiseen, vaan hengellisyyden tukemiseen eli ideologisen ja dogmaattisen kirkon ylläpitämiseen.

”Turha esittää liberaalia”

Tänään tiedotusvälineille lähetty Vapaa-ajattelijain Liiton tiedote on sisällöltään seuraava:

Kirkon ja Päivi Räsäsen kannat samat avioliittokysymyksessä

Suomen evankelis-luterilainen kirkko kertoo mielellään, että Päivi Räsänen ei ole kirkon ääni eikä edusta kirkon arvoja. Tämä väite ei pidä paikkaansa ainakaan avioliittokysymyksessä. Kirkon ja Päivi Räsäsen kannat ovat avioliittokysymyksessä yhtenevät. Sekä kirkko että Päivi Räsänen vastustavat tasa-arvoista avioliittolakia, joka takaa homoseksuaaleille samat oikeudet kuin heteroseksuaaleille naimisiin mentäessä.

Kirkon kanta avioliittoon

”Toin eduskunnalle esille kirkon kannan, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.” (Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo Kotimaa24:ssä)

Päivi Räsäsen kanta avioliittoon

”Pidämme naisen ja miehen tasavertaiselle kumppanuudelle perustuvaa avioliittoa parhaana parisuhteen muotona.” (Päivi Räsäsen
vaalisivu
)

– Kirkon on täysin turha yrittää esittää liberaalia toimijaa, kun sen käsitys avioliitosta on sama kuin Päivi Räsäsellä. On erittäin harmillista, että tätä kirkon konservatiivista roolia ei aina eduskuntakäsittelyssä muisteta, huomauttaa Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma.

Edellinen artikkeliMalmin seurakunta hakee tiedostussihteeriä
Seuraava artikkeliTikkurilan kirkkokortteli-projekti etenee

Ei näytettäviä viestejä