Valkealan kirkkoherraksi valittu Satu Leino: ”Pienenevistä resursseista huolimatta myös tulevaisuudessa löydämme mielekkään tavan levittää ilosanomaa”

Satu Leino on Valkealan 27. kirkkoherra. Kuva: Satu Leinon kotialbumi

Satu Leino valittiin Kouvolan seurakuntayhtymään kuuluvan Valkealan kirkkoherraksi sunnuntaina 19.5. käydyssä vaalissa. Äänestysprosentti välittömässä vaalissa oli 5,8. Valkealan nykyinen kirkkoherra Arto Helle jää eläkkeelle elokuun alusta.

– Jos yhdellä sanalla pitää määritellä, Valkeala saa minusta läheisen kirkkoherran. Toivon pystyväni välittämään lähimmäisyyttä, sitä tunnetta että sinä olet arvokas. Tahdon lähestyä ihmisiä ja olla saatavilla ja saapuvilla. Olen kiinnostunut ihmisistä ja heidän tarinoistaan, Leino sanoo.

Kuusankoskella seurakuntapastorina työskennellyt Leino vihittiin papiksi kahdeksan vuotta sitten. Sitä ennen hän oli työskennellyt 13 vuotta saman seurakunnan seurakuntasihteerinä. Ensimmäiseltä koulutukseltaan hän on tradenomi.

– Vauvan syntymän myötä Jumala tuntui tulevan läheisemmäksi. Pientä ja kaivattua nyyttiä sylissä pitäessäni ajattelin, että olethan siellä Jumala ja pidät vauvasta huolta.

Leino kertoo äitiyslomalla käynnistyneestä prosessista, jonka yhteydessä hän oli sanonut Jumalalle: ”Ota minut käyttöösi.” Prosessi johti teologian opintoihin Helsingin yliopistossa. Satu Leino valmistui teologian maisteriksi neljässä vuodessa. Hänen mukaansa taustalla vaikutti myös vapaisiin suuntiin kuuluva sisko, joka oli rukoillut paljon siskonsa puolesta.

SATU LEINO ON KOTOISIN Kauhavalta, mutta on muuttanut aikanaan opintojen perässä Kouvolaan ja perustanut sinne perheen. Työmatka Kouvolan kantakaupungista pitenee jatkossa hiukan, Kuusankoskelle on kahdeksan kilometriä, Valkealaan noin 10 kilometriä.

– Aion jatkossakin pyöräillä mahdollisimman paljon työmatkoja.

Valkeala on ennestään tuttu lähinnä siellä asuvien ystävien kautta.

– Vaalimainoksessa kerroin olevani maalaistyttö Etelä-Pohjanmaalta, joka on palaamassa maalaismaisemiin.

– Valintani 3. vaalisijalta oli kuitenkin vähän yllätys itsellenikin. Olen ensimmäinen nainen, joka on valittu vaalilla Valkealan kirkkoherraksi. Merja Larvi on työskennellyt siellä vt. kirkkoherrana.

Ehkä olen sielultani herännäinen.

Satu Leino sanoo, ettei hänellä ole varsinaista herätysliiketaustaa, lapsuudenkoti Kauhavalla oli tavallinen luterilainen perhe. Kirkko ei ollut arjessa aktiivisesti läsnä. Tosin alakoulussa rukoiltiin silloin vielä ruokarukoukset ja yläkoulussa oli aamuhartaudet.

SISKON MYÖTÄ Satu Leinolle on tullut tutuksi tietynlainen karismaattisuus, mutta myös herännäisyys on Etelä-Pohjanmaalta kotoisin olevalle tuttua.

– Ehkä olen sielultani herännäinen.

Satu Leino on tehnyt podcasteja nimikkeellä ”Kirkon näkymättömissä töissä”. Hän on tuonut niissä esiin seurakuntien eri ammattiryhmiä kuten lastenohjaajia ja diakoniaviranhaltijoita.

– En ole vielä varma, pystynkö jatkamaan podcastien tekoa. Jos pystyn, niin seuraavaksi tahtoisin nostaa esiin seurakuntalaisten antamaa panosta seurakunnan yhteiseen työhön.

Leinon mukaan hyvässä johtamisessa on tärkeää tarvittaessa johtaa edestä, mutta myös joukon keskeltä ja joskus myös pitää perää.

Leino ajattelee tulevaisuutta toiveikkaasti.

– Kaikkivaltiaan avulla löydämme tulevaisuudessakin mielekkään tavan levittää ilosanomaa ylösnousseesta Jeesuksesta Kristuksesta. Resurssit ehkä pienenevät, mutta toimimme yhdessä toivottavasti tiiviimmin.

Edellinen artikkeliKolumni: Remonttitestamentti eli miten korjaaminen on edullisempaa kuin rakentaminen
Seuraava artikkeliSateenkaarevat kirkon työntekijät kohtaavat työpaikalla hengellistä väkivaltaa

Ei näytettäviä viestejä