Uusikin lapsiasiavaltuutettu on kirkollisesti aktiivinen

Uudeksi lapsiasiavaltuutetuksi on nimitetty hallintotieteiden ja teologian maisteri Tuomas Kurttila 1.5.2014 alkaen viiden vuoden määräajaksi. Valtioneuvosto päätti nimityksestä tänään.

Kurttila (s.1978) on nykyisin Suomen Vanhempainliitto ry:n toiminnanjohtaja.

Lapsiasiavaltuutettu on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva itsenäinen viranomainen, jonka toimipaikka on Jyväskylä. Virka oli haettavana viran nykyisen haltijan Maria Kaisa Aulan irtisanoutumisen jälkeen.

Kurttila kertoo Kotimaa24:lle kuulevansa jo huomenna videoneuvottelussa lapsiasiavaltuutetun noin 20 neuvonantajaa. He ovat nuoria ja lapsia.

– Toivon, että niin kodeissa, kouluissa vapaa-ajalla kuuntelemme lapsia ja nuoria. Sitä kautta syntyy lapsiystävällinen yhteiskunta.

Lapsiasiavaltuutettuna Kurttila näkee tärkeäksi työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen liittyvät haasteet. Tässä asiassa tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat työmarkkinajärjestöt. Työllisyysastetta ei voida nostaa tai työuria pidentää ilman, että samalla kehitetään työelämästä entistä lapsi- ja perheystävällisempää.

Kurttila perheineen (vaimo ja kolme lasta) asuu Helsingissä Arabianrannassa. Lapsiasiavaltuutetun toimiston siirtämisestä Jyväskylästä Helsinkiin ja sosiaali- ja terveysministeriöstä oikeusministeriöön on ollut puhetta. Tällä hetkellä laaja kokonaisuus on työryhmävalmistelussa. Kurttilalla ei ole yksiselitteistä kantaa ministeriöön. Hän muistuttaa, että työtä tehdään toiminnallisesti koko Suomessa.

– Itse koen Jyväskylän oikein hyvänä hallinnollisena toimipisteenä, hän kommentoi vallitsevaa tilannetta.

Vanhempainliitto järjesti viime vuonna kohua herättäneen kampanjan, jossa väläyteltiin muun muassa ulkonaliikkumiskieltoa alaikäisille ja juopottelevien lasten pysäyttämistä. Tarkoituksena oli herättää raflaavaan tyyliin keskustelua lasten rajoista. Kun Suomen Kuvalehti jo eilen tiesi kertoa Kurttilan tulevan lapsiasiavaltuutetuksi, sosiaalisessa mediassa muisteltiin kampanjaa negatiiviseenkin sävyyn.

– Oleellista on miten kirkastetaan aikuisten vastuuta lapsista ja lapsen oikeuksien toteutumista. Kaikki työ, mikä liittyy siihen, on ajankohtaista. En ota kantaa yksittäiseen kampanjaan. Pidän tärkeänä, että rohkeasti puhuttelemme itse itseämme, että vanhemmat pohtivat ja jokainen aikuinen vastuutaan lapsista ja nuorista. Luulen, että meitä pitää myös herätellä tähän ja jonkin verran ohjata oikeiden kysymysten äärelle – että avaamme korvamme kuulemaan ja silmämme näkemään lasten ja nuorten maailmaa, Kurttila kommentoi.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa on kirkollisesti aktiivinen, kirkolliskokousedustaja. Kurttila on teologian maisteri ja tuttu näky kotiseurakuntansa Helsingin Paavalin seurakunnan messuavustajana. Mitä teologian maisterius merkitsee?

– Teologia on asia, joka kyllä kulkee ajatuksissani kun pohdin tämän päivän ihmisyyttä ja esimerkiksi monikulttuurisuutta. Se auttaa ymmärtämään maailmaa, jossa elää. Se avaa ikkunoita maailmaan. Toki se on tärkeää sivistystä. Sivistynyt ihminen tuntee kulttuuria ja suhtautuu arvostavasti toiseen ihmiseen. Teologia ei ole omasta ikkunasta huutamista vaan toisen ikkunasta näkemistä, toisen ihmisen kunnioittamista.

(Kuva: AnnArt)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliOletko käynyt Jeesuksen haudassa? – Katso video
Seuraava artikkeli”Tärkeintä on aitous ja rehellisyys”

Ei näytettäviä viestejä