USKOT-foorumi tuomitsee Uuden-Seelannin moskeijaiskun ja muistuttaa, että Suomessakin moskeijoita on vandalisoitu

Suomalainen uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumi ilmaisee järkytyksensä Uuden-Seelannin Christchurchin kahdessa moskeijassa perjantaina tehdyistä iskusta ja esittää osanottonsa uhreille ja heidän omaisilleen.

”Tämä on taas äärimmäisen huolestuttava merkki maailmanlaajuisesti lisääntyneistä väkivaltaisista terrori-iskuista uskonnollisiin pyhättöihin”, USKOT-foorumin hallituksen varapuheenjohtaja Pia Jardi sanoo foorumin tiedotteessa.

”Vaikka olemme välttyneet näin vakavilta iskuilta, on myös Suomessa moskeijoita vandalisoitu. Oulun moskeija on kohdannut ilkivaltaa useaan otteeseen, ja viimeksi eilen shiialaisyhteisön moskeijaa Helsingissä tuhrittiin. Myös Nurmijärven buddhalainen temppeli on kärsinyt ilkivaltaa, samoin kuin Helsingin juutalaisyhteisö.”

USKOT-foorumin puheenjohtaja Yaron Nadbornik sekä varapuheenjohtajat Pia Jardi ja piispa Kaisamari Hintikka jakavat näkemyksen siitä, että vihatekojen ennalta ehkäiseminen on paitsi kaikkien uskontojen edustajien yhteinen asia myös elintärkeä yhteiskunnallinen kysymys.

USKOT-foorumi julkaisi maaliskuun alussa raportin Suomessa viiden viime vuoden aikana tapahtuneista viharikoksista. Raportissa selvitettiin viharikosten uhrien kokemuksia ja heidän kokemaansa avuntarvetta. Raportti tehtiin yhteistyössä Rikosuhripäivystyksen kanssa, ja se on ensimmäinen uhrien kokemuksiin perustuva, kattavasti erilaisia viharikoksia tarkasteleva järjestöjen raportti Suomessa.

”Vihaa ja rasismia voidaan torjua paitsi tuottamalla ja levittämällä tietoa ja tietoisuutta asiasta myös vaikuttamalla ihmisten asenteisiin. On tärkeää tuomita kaikenlainen syrjivä tai yksittäistä ihmisryhmää leimaava toiminta ja vihapuhe”, USKOT-foorumin toiminnanjohtaja Inka Nokso-Koivisto toteaa.

Kuva: Lehtikuva / AP-Photo / Mark Barker. Poliisit selvittivät tilannetta Christchurchissa Uudessa-Seelannissa, missa tehtiin terrori-isku kahteen moskeijaan.

Lue myös:

USKOT-foorumin uudeksi puheenjohtajaksi Yaron Nadbornik – luterilaista kirkkoa edustaa Kaisamari Hintikka

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Sote-solmu opetti kirkkoakin – hereillä pitää olla, jos haluaa kuulua suomalaiseen elämäntodellisuuteen
Seuraava artikkeliTutkija: Suomessa toimittajat suhtautuvat kristinuskon aiheisiin vähemmän rennosti kuin Britanniassa

Ei näytettäviä viestejä