USKOT-foorumi laajeni, nyt mukana on seitsemän maailman­uskontoa

Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumi liitti vuosikokouksessaan 17.4. Suomen Hindufoorumin varsinaiseksi jäsenekseen sekä Suomen bahá’í-yhteisön tarkkailijajäsenekseen. Uusien jäsenten myötä Foorumissa on edustettuna nyt seitsemän maailmanuskontoa. Jo aiemmin mukaan on liittynyt kristinuskon, islamin, juutalaisuuden, myöhempien aikojen pyhien ja buddhalaisuuden edustajia.

USKOT-foorumin tarkoituksena on vaalia yhteiskuntarauhaa edistämällä uskontojen välistä vuoropuhelua, yhteistyötä ja keskinäistä kunnioitusta sekä kansalaisten uskontolukutaitoa. Foorumin keskeisiä arvoja ovat uskonnonvapaus ja yhdenvertaisuus.

”Uskonnot voivat olla rakentamassa kestävää tulevaisuutta”

Nyt Foorumin jäsenyhteisöt tavoittavat merkittävän osan Suomen uskonnollisista vähemmistöistä. Järjestö osallistaa vähemmistöjä yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tuo heidän ääntään kuuluviin.

– Jokaisen maailmanuskonnon ydinsanomaan liittyy väkivallan tuomitseminen. Väkivaltaa ei voi oikeuttaa uskonnolla, vaikka niin usein väitetään. Myös vihapuhe ja -teot uskonnon vuoksi ovat tuomittavia, sanoo USKOT-foorumin toiminnanjohtaja Katri Kuusikallio Foorumin tiedotteessa.

Kuusikallion mukaan on tärkeää nähdä uskonnot yhteiskunnan voimavarana. Uskonnollisten yhteisöjen osallistaminen ja vähemmistöjen puolustaminen parantavat hänen mukaansa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta.

– Uskonnot vahvistavat henkistä kriisinkestävyyttä ja voivat olla merkittävällä tavalla edistämässä kriiseistä ja sodista toipumista sekä rakentamassa kestävää tulevaisuutta.

”Hindulaisuus on Suomen suhteellisesti nopeimmin kasvava uskonto.”

SUOMEN HINDUFOORUMI on Suomessa toimivien hindulaisten yhteisöjen valtakunnallinen keskusjärjestö. Siihen kuuluvat Krishna-liike ISKCON Suomessa, Sri Caitanya Sangha, Harinama Sankirtana ry sekä Shirdi Sai Baba Trust Finland ry. Hindufoorumi edistää hindulaisen kulttuurin tuntemusta Suomessa. Lisäksi se toimii hindulaisten yhteisöjen yhteisenä keskustelufoorumina ja ajatushautomona.

Vuodesta 2022 tarkkailijajäsenenä toiminut Hindufoorumi on osallistunut USKOT-foorumin toimintaan aktiivisesti jo ennen varsinaiseksi jäseneksi liittämistään. Hindufoorumin ja USKOT-foorumin hallituksen jäsen Gurmann Saini arvioi, että työperäisen maahanmuuton myötä hindulaisuus on ehkä suhteellisesti nopeimmin Suomessa kasvava uskonto.

Suomen bahá’í-yhteisö on rekisteröity Suomessa uskonnolliseksi yhdyskunnaksi vuonna 1963. Se on osa maailmanlaajuista bahá’í-yhteisöä. Tällä hetkellä Suomessa asuu noin 750 bahá’íta yli 70 paikkakunnalla, ja suomalaisia bahá’íta on kasvanut jo neljän sukupolven ajan. Yhteisö on järjestäytynyt paikallisyhteisöihin, joista osa on jo tehnyt pitkään yhteistyötä USKOT-foorumin kanssa.

Bahá’í-yhteisö katsoo, että USKOT-foorumin tavoitteet yhteiskuntarauhan edistäjänä sekä uskontojen välisen vuoropuhelun, yhteistyön ja keskinäisen kunnioituksen syventäjänä ovat yhteneväiset bahá’í-uskon pyhien kirjoitusten kanssa. Suomen bahá’í-yhteisön edustajaksi USKOT-foorumin hallitukseen nimettiin Safa Hovinen.

Edellinen artikkeliOletko kirkon työssä kohdannut jotakin, mikä koettelee todellisuudenkäsityksesi rajoja? Teemme juttua – Kerro kokemuksistasi
Seuraava artikkeliMystisen maestron jäljillä Andalusiassa – Kuka sata vuotta sitten syntynyt omaperäinen nero, dogmatiikan professori Seppo A. Teinonen oli ja miksi hän hullaantui niin perusteellisesti Espanjaan?

Ei näytettäviä viestejä