Uskontojen uhrit: Jehovan todistajien oikeuskomiteat johtaneet jopa itsemurhiin

Uskontojen uhrien tuki UUT ry on julkaissut selvityksen Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toiminnasta ja karttamisrangaistuksista.

Selvitys määrittelee oikeuskomiteat Jehovan todistajien sisäiseksi oikeusjärjestelmäksi, jossa ihmisiä kuulustellaan heidän synneistään ja langetetaan rangaistuksia. Selvityksen mukaan synnintekijöinä pidettyjä ahdistellaan, kiusataan, häpäistään julkisesti ja eristetään läheisistään.

Raportin mukaan oikeuskomiteat langettavat karttamisrangaistuksia. Karttaminen merkitsee sitä, että yhteisöstä eroavan tai erotetun kanssa ei saa puhua eikä häntä saa tervehtiä. Myös perheenjäsenten ja sukulaisten edellytetään karttavan entistä jäsentä, ellei hän asu saman katon alla. Karttamismenettely aiheuttaa ihmisille syvää kipua ja voi johtaa terveyden menettämiseen ja syrjäytymiseen.

”Eristämisen seurauksena ihminen saattaa menettää terveytensä ja elämänsä hallinnan mikä on johtanut vakaviin mielenterveyden häiriöihin ja itsemurhiin”, selvityksessä kerrotaan. Selvityksen tekijät kirjoittavat, että heillä on tiedossaan useita itsemurhayrityksiä ja toteutettuja itsemurhia.

UUT:n toiminnanjohtajan Joni Valkilan ja Jehovan todistajat -asiantuntijan Jari-Pekka Peltoniemen selvitystyö perustuu 18 entisen Jehovan todistajan kokemuksiin oikeuskomiteoiden toiminnasta ja karttamisesta. Myös tekijät itse ovat entisiä Jehovan todistajia.

Selvityksen kokemuksista neljä on entisten Jehovan todistaja -vanhinten kirjoittamia. He kertovat oikeuskomiteoista ”tuomareiden” näkökulmasta.

Oikeusministerin halutaan toimivan

Raportin mukaan karttaminen ja oikeuskomiteat polkevat useita ihmisoikeuksia. Jehovan todistajilla ei esimerkiksi ole vapautta osallistua demokraattisen yhteiskunnan toimintaan, koska politiikkaan osallistuminen on karttamisrangaistuksen uhalla kiellettyä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä ei ole minkäänlaisia oikeuksia Jehovan todistajien sisällä. Selvityksessä esitetään, että heitä rangaistaan läheistensä menettämisellä, jos heidän seksuaali-identiteettinsä paljastuu.

Selvitys on tarkoitettu oikeusministerille. Hänen halutaan ryhtyvän toimiin sen selvittämiseksi, miten Jehovan todistajien toimintaan voitaisiin puuttua ihmisten suojelemiseksi terveyttä uhkaavalta väkivallalta.

”Oikeuskomitea perustetaan silloin kun seurakunnassa epäillään jonkun Jehovan todistajan syyllistyneen vakavana pidettyyn syntiin. Oikeuskomitean istunto pidetään suljettujen ovien takana siten, että paikalla on vain syytetty ja yleensä kolme vanhinta, jotka muodostavat oikeuskomitean. Vanhimmat ovat aina miehiä”, selvitys kertoo.

Kotimaa24:n tavoittama Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen ei kommentoi selvityksessä esitettyjä väitteitä.

– Minun ei ole tarkoitus kommentoida tätä sen kummemmin. Tämä on kampanja, jota on jonkun aikaa jo käyty, uskonnollinen kampanja Jehovan todistajia vastaan. Nämä asiat eivät ole mitään uutta, Uskonnon uhrit ovat tätä kampanjaa käyneet jo pitkän aikaa. Kerran toisensa jälkeen median edustajat nielaisevat nämä esitykset ja lähtevät niitä esittämään.

Tutustu selvityksiin ja tapauskertomuksiin täällä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRäsänen: Rauhanneuvottelujen vaikea edetä, jos palestiinalaishallitukseen nousisi Hamas-edustajia
Seuraava artikkeliNeljä uutta rovastia Kuopion hiippakuntaan

Ei näytettäviä viestejä