Räsänen: Rauhanneuvottelujen vaikea edetä, jos palestiinalaishallitukseen nousisi Hamas-edustajia

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan Israelin ja Palestiinan välisten rauhanneuvottelujen katkeaminen uhkaa sisäistä turvallisuutta Lähi-idässä.

– On äärimmäisen tärkeää, että rauhanneuvottelut Israelin ja palestinalaishallinnon välillä jatkuisivat ja palattaisiin nopeasti neuvottelupöytään, sisäministeri ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Räsänen totesi vierailleessaan Jerusalemissa.

Hän kävi Israelissa ja miehitetyllä palestiinalaisalueella 27.4.-30.4.

Lähi-itään suuntautuneen matkan aikana ministeri osallistui Holokaustin uhrien muistojuhlaan Jerusalemissa Israelin presidentti Shimon Peresin ja pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa. Ministeri Räsänen ja Israelin sisäministeri Gideon Sa’ar tapasivat Tel Avivissa.

Sisäministerin mukaan rauhanneuvottelujen katkeaminen uhkaa sisäistä turvallisuutta Länsirannalla ja Israelin rajaseuduilla.

– Jos terroristijärjestö Hamas nousisi yhteishallitukseen, EU:n turvallisuushankkeiden jatko vaarantuisi, hän kertoi matkan jälkeen tiedotteessaan.

Israel on vetäytynyt rauhanneuvotteluista Hamasin ja Fatahin löydettyä jälleen toisensa.

– EU ja Yhdysvallat on luokitellut Hamasin terroristijärjestöksi. Peruskirjansa mukaisesti Hamas vastustaa rauhanomaista ratkaisua palestiinalaiskysymykseen. Tämän takia olisi vaikeaa nähdä, miten rauhanneuvottelut voisivat edetä, jos palestiinalaishallinnon hallitukseen nousisi Hamasin edustajia. Näköpiirissä ei ole, että Hamas olisi muuttamassa tätä politiikkaansa suhteessa Israeliin, Räsänen sanoo Kotimaa24:lle tänään perjantaina.

EU rahoittaa useita hankkeita Lähi-idässä, ja yksi hankekokonaisuus on EUPOL COPPS, poliisioperaatio johon Räsänen tutustui vieraillessaan Länsirannalla.

– Gazan alueella EU ei ole toteuttanut poliisiyhteistyöhanketta juuri sen vuoksi, että siellä jouduttaisiin tekemään yhteistyötä Hamasin kanssa. Hankkeen tarkoitus on tukea palestinalaishallinnon poliisin kehittämistä. Olisi vaikea nähdä, miten tätä työtä voitaisiin jatkaa, mikäli poliittisessa johdossa olisi järjestö, joka hyväksyy terrorismin, hän kertoo Kotimaa24:lle.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTurun Katulähetys aloitti kouluruuan jakelun
Seuraava artikkeliUskontojen uhrit: Jehovan todistajien oikeuskomiteat johtaneet jopa itsemurhiin

Ei näytettäviä viestejä