Ulvilan kirkko­­herraksi valittu Pasi Virta innostui teologiasta aikuis­iällä Tuomas­yhteisössä

Pasi Virta, 55, valittiin Ulvilan seurakunnan kirkkoherraksi lähes yksimielisesti. Kirkkovaltuuston kokouksessa annetuista 23 äänestä Virta sai 21. Kuva: Suvi Kolumäki

Joskus Jumala johdattaa vaikeuksien kautta. Pasi Virran elämässä johdatusta oli työn päättyminen parikymmentä vuotta sitten.

Taloustiedettä opiskellut Virta oli työskennellyt tuolloin Tampereen yliopistossa ja Tampereen ammattikorkeakoulussa määräaikaisena opettajana ja tutkijana kymmenen vuotta. Sopimusta jatkettiin aina vuosi kerrallaan, kunnes eräänä vuonna työtä ei enää ollutkaan tarjolla.

– Toki se oli pettymys. Hyvin nopeasti aloin kuitenkin pohtia, mitä seuraavaksi tekisin. Koin, että se oli mahdollisuus lähteä opiskelemaan teologiaa, Virta sanoo.

– Se on yksi niitä hetkiä, joissa koen, että minua on vähän autettu. Muuten en olisi uskaltanut tehdä päätöstä.

Päätös on kantanut, sillä viime viikolla Virta valittiin Ulvilan seurakunnan kirkkoherraksi. Hän sai kirkkovaltuuston kokouksessa järjestetyssä välillisessä vaalissa 21 ääntä ja Ulvilan kappalainen Olli-Matti Vuori kaksi ääntä.

Muut hakijat olivat Keski-Porin kappalainen Henrika Hyttinen, Keski-Porin seurakuntapastori Sami Saravuoma ja Porin Teljän kappalainen Noora Tapiainen.

Opintojen alussa pappeus ei vielä ollut tavoitteena.

PORISSA SYNTYNYT ja siellä nykyäänkin asuva Pasi Virta kertoo lapsuudenperheensä olleen tavanomainen luterilainen perhe.

Seurakunnan Virta löysi varsinaisesti vasta kolmikymppisenä elämän suurten kysymysten ja kriisien myötä.

– Tampereen tuomasmessu oli minulle vuosien ajan tärkeä yhteisö. Siellä nousi teologisia kysymyksiä kolminaisuudesta ja kaksiluonto-opista. Niiden vuoksi lähdin opiskelemaan teologiaa.

Opintojen alussa pappeus ei vielä ollut tavoitteena.

– Se tuntui aika kaukaiselta ja vieraalta. Eihän minulla ollut mitään kosketusta seurakuntatyöhön, Virta toteaa.

Seurakuntaharjoittelun myötä pappeus alkoi kuitenkin kiinnostaa. Virta aloitti teologian opinnot Helsingin yliopistossa syksyllä 2006, ja jo kaksi vuotta myöhemmin syksyllä 2008 hänet vihittiin papiksi Turun tuomiokirkossa.

ULVILAN SEURAKUNTA on Virralle entuudestaan tuttu, sillä siellä oli hänen ensimmäinen papinpaikkansa. Virta työskenteli Ulvilassa seurakuntapastorina kolme vuotta.

Sittemin Virta on työskennellyt Suomen Lähetysseuran lähettinä Nepalissa, kappalaisena Keski-Porin seurakunnassa ja viimeiset kaksi vuotta Kokemäellä kirkkoherrana.

Ulvilaan Virta haki paitsi siksi, että seurakunta on tuttu, erityisesti siksi, että se on Virran mukaan hyvin hoidettu. Talous on tasapainossa, eikä ylimääräisistä tai huonokuntoisista kiinteistöistä ole huolta.

– Siellä voin keskittyä kirkkoherran ydintehtävään eli toimintaan ja hallintoon sekä seurakunnan hengelliseen johtamiseen.

Ulvilassa asuu noin 12 000 ihmistä, joista seurakuntaan kuuluu noin 9000. Virta toivoo seurakunnan voivan välittää ulvilalaisille viestiä Jumalan rakkaudesta, armosta ja toivosta.

– Kaikilla on lupa turvata Jumalaan ja kääntyä hänen puoleensa kaikissa kysymyksissä elämässä, Virta sanoo.

Minulla on ollut siinä jonkinlainen varjelus.

KIRKKOHERRAN TYÖSTÄ Virta on saanut kokemusta Kokemäen seurakunnasta, johon Turun tuomiokapituli määräsi hänet keväällä 2022.

Kokemäellä Virta sijaisti Hannu Tomperia, joka jäi virkavapaalle vuonna 2020 jouduttuaan kiinteistöasioissa napit vastakkain kirkkoneuvoston kanssa. Virta oli Tomperin kolmas sijainen tehtävässä.

Kokemäen seurakunnan vaikeuksia on käsitelty runsaasti mediassa. Tilanteen taustoista kerrotaan tässä Kotimaan jutussa vuodelta 2022.

Pasi Virta sanoo, ettei kokenut työtä Kokemäellä erityisen raskaana, vaikka siihen toki kuului myös kuormittavia hetkiä.

– Minulla on ollut siinä jonkinlainen varjelus, ja ehkä olen osannut tulla yhteisöön sopivalla tavalla. Kahden vuoden aikana on muuttunut paljon. Myös valtuustoryhmissä on ollut muutoksia ja luottamushenkilöissä on ollut paljon halua siihen, etteivät turhanpäiväiset erimielisyydet nousisi niin isoon rooliin, hän sanoo.

Virta sanoo oppineensa Kokemäellä paljon hallinnosta, luottamushenkilöiden kanssa työskentelystä sekä työyhteisön johtamisesta.

Myös Kokemäelle haetaan nyt uutta vakinaista kirkkoherraa Tomperin irtisanouduttua vuoden alussa.

– Olisin ilman muuta hakenut paikkaa, mutta nyt tässä tilanteessa Ulvila on kiinnostavampi, Virta toteaa.

Ei ole kenenkään etu, jos kirkkoherra polttaa itsensä loppuun.

ARJESSA VIRTA kertoo saavansa voimaa erityisesti perheestään. Siihen kuuluu vaimo sekä kolme teini-ikäistä lasta.

– Olen perhekeskeinen ihminen. Vaimoni on myös seurakuntaihmisiä ja on ollut aiemmin luottamushenkilönäkin. Meillä on yhteistä hengellisyyttä ja yhteisiä arvoja.

Viime aikoina Virta kertoo kuunnelleensa runsaasti hengellistä musiikkia, muun muassa Jukka Leppilampea ja Jaakko Löyttyä.

Omasta jaksamisesta huolehtimista Virta pitää tärkeänä. Myös kirkkoherralla on oltava vapaa-aikaa.

– Ei ole kenenkään etu, jos kirkkoherra polttaa itsensä loppuun, hän toteaa.

Ulvilassa Virta aloittaa työnsä elo-syyskuun taitteessa. Sitä ennen tiedossa on kesäloma, jonka alkajaisiksi Virta suuntaa perheineen Kansan Raamattuseuran juhannusjuhlaan Isoonkyröön.

– Emme ole ennen käyneet, mutta se on sopivasti matkan varrella. Ohjelmassa on ainakin Maksettujen Viulujen konsertti.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJohanna Kareen valokuvanäyttely on kiitollisuudenosoitus veteraaneille, Jumalalle ja isänmaalle
Seuraava artikkeliMerikarvian rippileiri keskeytyi luottamuspulaan – Kirkkoherra on pidätetty virasta

Ei näytettäviä viestejä