”Tyly tulkinta rahankeräyslaista”

Kirkon kannalta sisäministeriön tulkinta rahankeräyslaista on tyly ja aiheuttaa seurakunnissa mahdollisesti lisää byrokratiaa, arvioi kirkkoneuvos Pekka Huokuna. Ministeriö linjasi poliisin pyynnöstä, että koska luterilaisilla ja ortodoksisilla seurakunnilla on veronkanto-oikeus, niille ei voida myöntää erillisiä rahankeräyslupia.

Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtaja Pekka Huokuna harmittelee rahankeräyslain ja ministeriön tiukkuutta, sillä avoimuuden ja julkisuuden kannalta olisi hyvä, jos erilliskeräyksiä olisi voinut järjestää myös seurakunta.

– Nyt niitä varten on seurakunnissa perustettava erillinen yhdistys, mikä lisää byrokratiaa ja mutkia matkaan.

Hyvänä ministeriön antamassa tulkinnassa Huokuna pitää linjausta, jonka mukaan myös uskonnollista toimintaa voidaan pitää yleishyödyllisenä.

– Tämä on tärkeää erityisesti vapaiden suuntien seurakuntien kannalta. Luterilaista kirkko se ei auta, sillä verotusoikeus määrittelee, että keräyslupaa ei saada. Kirkon diakoniarahastokaan ei ilmeisesti jatkossa samasta syystä saa keräyslupa.

Käytännössä luterilaisissa seurakunnissa luvanvaraiset keräykset ovat liittyneet yksittäisiin kohteisiin, esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneen perheen auttamiseen.

Kolehtien kerääminen, hyväntekeväisyyshuutokaupat, myyjäiset ja tukikonsertit ovat edelleen ilman rahankeräyslupaa sallittuja myös seurakunnille.

Lue Ministeriö: Laki kieltää seurakuntien rahankeräykset

Edellinen artikkeliSley kelpuuttaa kirkosta eronneetkin ehtoolliselle
Seuraava artikkeliRuotsin kirkko lopettaa kaksi seurakuntaansa Espanjassa

Ei näytettäviä viestejä