Turussa huomattiin, etteivät suomalaiset tiedä mitä sielunhoito on – nyt ajan keskusteluun voi varata netissä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappien kanssa voi keskustella luottamuksellisesti mistä vain inhimilliseen elämään kuuluvasta. Kirkon sisäpiirissä tämä tiedetään, mutta suomalaisille laajemmin kirkon tarjoama keskusteluapu ei ole tuttua.

Turun ja Kaarinan seurakunnat selvittivät suomalaisten näkemyksiä aiheesta viime keväänä Taloustutkimuksen teetetyn tutkimuksen avulla. Neljännes tutkimukseen vastanneista ei tiennyt, että sielunhoito tarkoittaa keskusteluapua. Sielunhoitoa kohtaan koettiin myös epäluuloa. Vaikka joka toinen tutkimukseen osallistuneista oli joskus turvautunut johonkin keskusteluapuun, sielunhoitoa oli valmis käyttämään vain kahdeksan prosenttia vastaajista.

Diakonia- ja sielunhoitotyön johtaja Teemu Hälli Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä kertoo ymmärtävänsä, mistä ennakkoluulot kumpuavat.

– Sielunhoito on sanana outo, ja varmasti kirkkoon toimijana liittyy monenlaisia mielikuvia. Voi olla ajatus, että siellä käännytetään ja annetaan tiukkoja ohjeita.

Hälli korostaa, ettei mielikuva pidä paikkaansa. Kirkon papit ja diakoniatyöntekijät ovat kuuntelemisen ja kohtaamisen ammattilaisia. Hengellisistä asioista puhutaan silloin, jos tuen hakija sitä toivoo.

– Kunnioitamme ihmisten erilaisia vakaumuksia ja näkemyksiä, Hälli sanoo.

Nyt Turussa on aloitettu kampanja, jotta seurakuntien tarjoama keskustelutuki löydettäisiin ja sitä uskallettaisiin käyttää. Marraskuun puolivälistä lähtien turkulaiset ovat voineet varata ajan maksuttomaan ja luottamukselliseen keskusteluun papin tai diakoniatyöntekijän kanssa verkosta osoitteessa puhujatuuleta.fi. Lisäksi palvelua tehdään tutuksi niin sosiaalisessa mediassa kuin kadunvarsillakin.

Teemu Hällin mukaan alku on ollut rohkaiseva. Ensimmäisen runsaan viikon aikana on varattu jo yli kymmenen keskusteluaikaa.

Tapaamisia järjestetään arkisin klo 14–19 Turun tuomiokirkossa, Mikaelinkirkossa, Henrikinkirkossa sekä Turun ruotsalaisen seurakunnan toimitalo Aureliassa. Yhteen keskusteluun on varattu 45 minuuttia.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkko ja minä: Laulaja Ilta Silva kertoo miten lobbasi lapsena aina Jyväskylän Taulumäen kirkkoa, kun perhe äänesti mihin joulukirkkoon mentäisiin
Seuraava artikkeliSodan kasvot ovat ihmisen kasvot – Ukrainassa vapaaehtoiset vievät avustustarvikkeita etulinjaan ja järjestävät veteraaneille tukiryhmiä

Ei näytettäviä viestejä