Tuomiorovasti: Kymmenet lahkon uhrit tarvinneet sielunhoitoa

Espoon Olarin seurakunnan entinen kirkkoherra, tuomiorovasti Antti Kujanpää on seurannut viime vuosiin saakka vierestä monien Tapani Koivuniemeen liitetyn lahkon jäsenten irtautumisprosessia. Avuntarvitsijat eivät ole olleet yhteydessä häneen henkilökohtaisesti viime päivien kohun aikana, mutta joitakin yhteydenottoja on hänen mukaansa tullut Espoon seurakuntien työntekijöille.

Liikkeeseen kuuluvia oli 1990-luvun lopulla mukana Olarin seurakunnan toiminnassa. Monet seurakunnan työntekijät toimivat tuolloin liikkeestä eroavien sielunhoitajana. 

– Näitä ihmisiä on ollut kymmeniä. Osalla paluu on ollut tavattoman vaikea. Olemme järjestäneet heille sielunhoitoa, terapiaa ja vertaistukea. Myös ammattiauttajia on käytetty, Kujanpää sanoo.

Sielunhoidolle on ollut tarvetta myös liikkeeseen kuuluvien nuorten aikuisten omaisten keskuudessa.

– Tilanne on ollut hyvin surullinen. Yhteys omiin lapsiin ja lastenlapsiin on monesti katkennut tai muuttunut hyvin rajoitetuksi. Esimerkiksi lapset on jätetty kastamatta eivätkä he ole päässeet normaaliin vuorovaikutukseen. Olen tavannut hyvin monia perheitä silloin välittömästi ja vielä viime vuosinakin.

– Liikkeestä eronneilla ovat sekä maalliset että hengelliset asiat pahasti järkkyneet. Tukipuut ovat horjuneet kokonaisvaltaisesti. Jotkut tulevat tällaisen jälkeen allergiseksi kaikelle uskonnollisuudelle. Osa hakee tukea terveestä uskonnollisuudesta, Kujanpää sanoo.

Koivuniemen liikkeen myötä kirkosta eronneita on Kujanpään mukaan palannut takaisin kirkon jäseniksi.

Lue myös: Koivuniemen oma kirjoitus, jossa hän muun muassa kiistää kokonaan yhteytensä Maitobaari-nimisen ryhmän syntyyn tai johtoon

Työsuojelu tekee tarkastuksen kustannusosakeyhtiö Koivuniemessä

”Kukaan työntekijämme ei ole minkään sortin lahkolainen”

Edellinen artikkeliRepo palasi saarnassaan kohukeskusteluun
Seuraava artikkeliJehovantodistajien asema Venäjällä vaikea

Ei näytettäviä viestejä