Tuomiokapituli päätti: Mikkelin tuomiokirkkoa voidaan käyttää sateenkaariparien vihkimisiin

Mikkelin tuomiokirkkoa voidaan jatkossa käyttää myös samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiin. Kuva: Olli Seppälä

Mikkelin tuomiokapituli ratkaisi eilisessä istunnossaan 5.3. kuukausia avoinna olleen kysymyksen Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan tilojen käytöstä.

Päätöksen mukaan Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoja ja muita tiloja voidaan käyttää samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkimisiin.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoneuvosto käsitteli asiaa koskevaa valtuustoaloitetta kokouksessaan 17.10.2023. Kysymys tuli tuomiokapitulin päätettäväksi, koska kirkkoneuvosto ja kirkkoherra Arja Huuskonen olivat asiasta eri mieltä.

Tuomiokapitulissa asian esittelijänä toimi piispa Mari Parkkinen. Parkkisen perustelujen mukaan tilojen avaaminen ei muuta kirkon avioliittokäsitystä. Lisäksi perusteluissa todetaan, että alkuperäisen valtuustoaloitteen ja kirkkoherran esittelytekstin mukaan tilojen avaamisen tavoitteena on samaa sukupuolta olevien parien pastoraalinen tukeminen.

Tuomiokapitulin maallikkojäsen Aimo Koskelo teki asiasta vastaesityksen, mutta sitä ei kannatettu. Niinpä kapituli ratkaisi asian Parkkisen päätösesityksen mukaisesti. Tuomiorovasti Arja Huuskonen ei esteellisenä osallistunut asian käsittelyyn.

Koskelo jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Hän perusteli eriävää mielipidettään sillä, että kirkkojärjestyksestä ja kirkkokäsikirjasta puuttuvat säädökset samaa sukupuolta olevien parien vihkimiselle ja avioliiton siunaamiselle.

”Vaikka kirkkoneuvosto yhdessä kirkkoherran kanssa päättää kirkon käyttämisestä (KJ14:2), seurakunta ei voi luovuttaa kirkkotilaa sellaiseen toimitukseen, jota Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa ei ole ja jollaista pappi ei voi siten toimittaa rikkomatta pappislupaustaan ja virkavelvollisuuksiaan”, eriävässä mielipiteessä kirjoitetaan.

TUOMIKAPITULIT ERI puolilla Suomea ovat joutuneet lähiaikoina ottamaan kantaa kysymykseen seurakunnan tilojen käytöstä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisissä.

Kirkkojärjestyksen mukaan kunkin seurakunnan tilojen käytöstä päättävät kirkko- tai seurakuntaneuvosto ja kirkkoherra yhdessä. Asia tulee tuomiokapitulin ratkaistavaksi silloin, jos neuvosto ja kirkkoherra ovat tilojen käytöstä eri mieltä.

Espoon ja Tampereen tuomiokapitulit ovat ratkaisuissaan mahdollistaneet tilojen käytön samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiin.

Mikkelin tuomiokapituli käsitteli vastaavaa kysymystä runsas vuosi sitten Pieksämäen seurakunnan osalta. Silloin tuomiokapituli päätti, ettei tiloja avata.

Lapuan tuomiokapitulissa on parhaillaan käsittelyssä kysymys Jyväskylän seurakunnan tilojen käytöstä. Piispa Matti Salomäki teki helmikuun istunnossa asiasta päätösesityksen, jonka mukaan tiloja ei avata. Istunnossa asia päätettiin kuitenkin panna pöydälle.

Kaikkiaan noin 60 evankelis-luterilaisessa seurakunnassa on tehty päätös, jonka mukaan niiden tiloja voidaan käyttää myös samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiin.

Lue myös:

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta teki päätöksen – ovia ei avata kaikille pareille

Kysymys samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä Jyväskylän kirkoissa ei vielä ratkennut tuomiokapitulissa

Espoon tuomiokapituli päätti: Lohjan kirkoissa voidaan sittenkin vihkiä kaikki parit

Näkökulma: Hiljainen vallankumous – Kysymystä avioliitosta ratkotaan nyt seurakunta ja tuomiokapituli kerrallaan

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliJoensuun seurakunnan kappalainen Salla Romo on kruunattu kahdesti Suomen vahvimmaksi naiseksi
Seuraava artikkeliTV-vinkki: Dokumentti sodan kauhuista ja Oscar-palkittu henkilökuva pelottomasta Navalnyista

Ei näytettäviä viestejä