Tiistaina on Krishnan syntymäpäivä – samoin kuin 70-vuotiaan Intian itsenäisyyspäivä

Hindulaisuuden Krishna, yksi Vishnu-jumalan kymmenestä ilmentymästä, täyttää tiistaina perimätiedon mukaan 5 243 vuotta. Syntymäpäivä on ”Bhadrapada-kuussa laskevan kuun 8. päivänä eli puolikuun aikaan”, kertoo viime vuonna julkaistu tietokirja Adventista ramadaniin. Gregoriaanisessa kalenterissa juhla osuu elo–syyskuulle.

Krishna on käärmedemonin puremasta sinihipiäiseksi muuttunut ”leikkisä keppostelija ja lemmekäs rakastaja”. Häntä pidetään myös viisaana jumalana. Viisaus ilmenee muun muassa eräässä hindujen pyhässä kirjassa nimeltään Bhagavadgita.

Adventista ramadaniin -kirjan mukaan Krishnan syntymäjuhla näkyy kodeissa esimerkiksi koristeluna, kuten kukkina, kynttilöinä ja suitsukkeina. Esillä voi olla myös ”Krishna-vauvaa tai keinussa istuvaa nuorta Krishnaa” esittävä koriste.

Suomessa Krishnan syntymää juhlitaan erityisesti uushindulaisessa Hare Krishna -liikkeessä, joka on yksi hindulaisuuden suuntaus. Syntymäjuhlan ohjelmaan kuuluu niin tanssia, musiikkia kuin kukkaseremonia. Juhlan kohokohtana on suuri ateria, joka nautitaan perinteisesti vuorokauden vaihduttua.

Moninainen hindulaisuus on kolmanneksi suurin maailmanuskonto kristinuskon ja islamin jälkeen. Hindulaisuuden kannattajia arvioidaan olevan noin miljardi, joista valtaosa Intiassa. Sattumoisin Intia viettää tiistaina 70-vuotisitsenäisyyspäiväänsä. Lue
Kotimaan heinäkuinen juttu siitä
, millainen uskonnollis-poliittinen tilanne Intiassa tällä hetkellä on.

Kuva: Lehtikuva / AFP / Arindam Dey. Vanhemmat koristelevat koillisintilaisessa Argalassa lapsiaan koulussa pidettävää kilpailua varten.

Lue myös:

Uutisessee: Uuden presidentin puolueelle Intia on hindulainen valtio

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTutkimus: Ateisteja pidetään moraalisesti epäilyttävimpinä – näin ajattelevat jopa toiset ateistit
Seuraava artikkeliSuomen Lähetysseura muuttaa Pasilaan – myy legendaariset tilansa Tähtitorninmäellä

Ei näytettäviä viestejä