Tältä näytti opetusvideo – Kotimaa seurasi Jehovan todistajien karttamisopetusta valtakunnansalissa

Kautta maailman Jehovan todistajien seurakunnissa luettiin tällä viikolla Danielin kirjan alkua. Aiheena oli uskollisuus Jehovalle vaikeissa tilanteissa. Suomessa kokouksissa esitettiin lyhyt suomenkielinen video, jossa perheen vanhin tytär rakastuu mieheen ja ilmeisesti heillä on myös seksuaalista kanssakäymistä. Tytär ei kadu, ja hänet erotetaan seurakunnasta. Perheen isä pyytää tytärtään muuttamaan pois kotoa, ettei tämä olisi esimerkkinä nuoremmille.

Videossa kuvataan, kuinka tytär soittaa vanhemmilleen mutta vanhemmat pysyvät lujina eivätkä vastaa. He saavat vahvistusta Vanhan testamentin Aaronista, jonka pojat Jumala surmasi ja jota kiellettiin suremasta menetystään. Suremattomuus oli uskollisuuden osoitus Jehovalle. Videossa tyttö kertoo kaipauksen tunteistaan ja siitä, että lopulta vanhempien tiukka linja oli hänelle hyväksi.

Tiedottaja Leinonen: ”Olen itsekin ollut tekemisissä erotetun sukulaiseni kanssa ja hoitanut käytännön asioita”

– Kyllä meillä on opetusta karttamisesta, mutta se koskee ensisijaisesti hengellistä yhteyttä, sanoo Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen.

– Karttamisella voidaan tarkoittaa eri asioita. Kun näin videon, arvasin heti, että se voidaan tulkita myös kielteisesti. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, sillä video on osa laajempaa kokonaisuutta, elokuvaa, joka esitettiin jo kaksi vuotta sitten konventissa. Nyt nähtiin vain tämä yksi osa.

Leinonen haluaa korostaa, että karttaminen perustuu Raamattuun, jossa (1. Kor 5:13) kehotetaan: ”Poistakaa paha ihminen keskuudestanne.”

– Hengellisten siteiden katkaiseminen henkilöön, joka tietoisesti ei halua enää olla uskollinen Jehovalle, on luonnollista. Sen sijaan karttaminen ei poista lähimmäisenrakkautta. Niinpä esimerkiksi kotona asuva erotettu lapsi saa osallistua perheen ruokarukouksiin tai iäkäs, erotettu vanhempi voi muuttaa lapsensa kotiin asumaan.

– Olen itsekin ollut tekemisissä erotetun sukulaiseni kanssa ja hoitanut käytännön asioita, Leinonen sanoo.

”Yksittäisten ihmisten kokemukset ovat eri asia kuin Jehovan todistajien opetus”

Leinosen mukaan usein karttamistilanteissa on kyse myös perhedynamiikasta, tunteista ja tulkinnasta.

– Yksittäisten ihmisten kokemukset ovat eri asia kuin Jehovan todistajien opetus. Yksittäisissä tilanteissa ihmisten tulee sanottua puolin ja toisin kovia sanoja, joita jälkeenpäin katuu.

Leinonen muistuttaa, että viime aikoina on keskusteltu yleisesti siitäkin, että isovanhemmilla olisi oikeus tavata lapsenlapsiaan. Läheskään aina niin ei tapahdu. Tähän voi olla monenlaisia perheensisäisiä syitä ilman uskontoakin.

Kotimaa24 seurasi perheensisäisestä karttamisesta kertovan videon esitystä eilen torstaina Jehovan todistajien Vallilan seurakunnan kokouksessa Helsingissä. Videon katsomisen jälkeen käyty lyhyt keskustelu liittyi vain videon opetukselliseen – uskollisuutta Jehovalle vahvistavaan – sisältöön. Aihetta pidettiin vaikeana, mutta sitä ei problematisoitu julkisesti, vaan se otettiin luonnollisena, opinmukaisena käyttäytymismallina.

Espanjankielisen ja suomeksi tekstitetyn version opetusvideosta voi katsoa alta.

Kuva: Olli Seppälä. Valtakunnansali Helsingissä Hämeentiellä.

Lue myös:

Jehovan todistajien aluekonventin elokuvissa väkivaltaa ja karttamisopetusta

Edellinen artikkeliDiakonia-ammattikorkeakoulun syksyn haussa kiinnosti ennen kaikkea sosionomikoulutus Porissa
Seuraava artikkeli60 vuotta voimassa ollut kielto kumottiin – mormoniyliopistossa aletaan myydä kolajuomia

Ei näytettäviä viestejä