Jehovan todistajien aluekonventin elokuvissa väkivaltaa ja karttamisopetusta

Juhannusviikonloppuna Helsingissä vietettävän Jehovan todistajien aluekonventin videot ovat herättäneet kriittisiä kommentteja jo konventin alla. Konventissa näytetään kaikkiaan 35 videota, joista osa on vuotanut Youtubeen etukäteen.

Yksi tällainen on Vanhan testamentin tapahtumiin pohjautuva
O Jehovah… I Trust in You.
Sotaa kuvaavassa lähes tunnin mittaisessa elokuvassa on paikoitellen ahdistava tunnelma ja väkivaltaisia kohtauksia. Ikärajaluokitusta sille ei kuitenkaan ole haettu.

Elokuvien ikärajoja valvova Kansallinen audiovisuaalinen instituutti Kavi on tiedottanut Jehovan todistajia etukäteen elokuvien näyttämisen ehdoista. Ari Hakkarainen Jehovan todistajien tiedotusosastolta kertoo kuitenkin Kotimaa24:lle, että elokuva aiotaan näyttää eikä ikärajaluokitukselle ole konventin järjestäjien mukaan tarvetta.

– Olemme lukeneet Kavin ohjeita ja lakia, ja meidän käsityksen mukaan ei-kaupalliset, uskonnolliset ja opetustarkoitukseen tehdyt videot eivät vaadi Kavin ikärajaluokitusta, Hakkarainen sanoo.

Konventin järjestäjät eivät aio myöskään rajoittaa lasten pääsyä elokuvanäytäntöön.

– Emme ole välinpitämättömiä asiassa, mutta kyllä vastuu jää vanhemmille samalla tavalla kuin se kotonakin on televisio-ohjelmia ja uutisia katsottaessa.

Videolla opetetaan karttamista

Toinen etukäteen keskustelua herättänyt video kertoo seurakunnasta erotetusta tyttärestä, johon vanhemmat lopettavat yhteydenpidon. Kolmeminuuttinen lyhytelokuva on katsottavissa jutun lopussa.

Videossa opastetaan karttamaan seurakunnasta erotettuja tai eronneita perheenjäseniä täysin, jotta he ymmärtäisivät palata Jehovan luokse. Onko tämä Jehovan todistajien käytäntö?

– Jehovan todistajien käytäntö on se, mitä Raamatussa sanotaan. Tämä on video, joka perustuu Raamatun periaatteisiin, mutta soveltamispuoli, kuten kaikissa muissakin Raamatun opetuksissa, jää yksilön asiaksi, Hakkarainen sanoo.

Konventti on avoin yleisölle

Konventissa näytettäviä ideoita ei ole mahdollista saada nähtäväksi etukäteen eikä ulkopuolisille luovuteta edes listausta näytettävistä elokuvista. Hakkarainen itse on katsonut kaikki videot. Hänen mukaansa ne käsittelevät luontoaiheita, arkielämän kysymyksiä ja uskonnollisia aiheita. Valtaosa videoista on lyhyitä videoklippejä, joiden pituus on yhdestä kolmeen minuuttiin. Lisäksi mukana on muutama pidempi elokuva.

Videoiden salaamisessa ei Hakkaraisen mukaan ole kysymys siitä, että niiden sisältö haluttaisiin pitää piilossa liikkeen ulkopuolisilta. Hakkarainen huomauttaa, että kaikki videot ovat nähtävissä konventissa, joka on avoin yleisölle.

– Haluamme, että kun konventtiin tullaan, siellä olisi kiinnostavaa ohjemaa aamusta iltaan. Jos menet sinne ja näet videot ensimmäistä kertaa, mielenkiinto pysyy yllä paremmin.

Jehovan todistajien aluekonventtia vietetään Helsingin Messukeskuksessa juhannusviikonloppuna 24.–26. kesäkuuta.

Kuva: kuvakaappaus karttamista käsittelevältä videolta

Lue myös:

Jehovan todistajat aktiivisina ovilla suurkonventin alla

Jehovan todistajien opetusvideo pelottelee Nooan kohtalolla

Edellinen artikkeliMaahanmuuttajatyö puhuttaa Helluntailiikkeen juhannuskonferenssia
Seuraava artikkeliKansanedustaja kysyi sisäministeriltä Riihimäen kirkkoherran toiminnasta

Ei näytettäviä viestejä