Taloushallinnon väen jaksaminen huolettaa

Kirkon hallintovirkamiehet ry:n uusi puheenjohtaja, Kari J. Hietala, edustat seurakuntien hallinnon, talouden ja kiinteistötoimen johtavassa asemassa olevia. Mikä yhdistyksen jäsenistöä puhuttaa tällä hetkellä?

– Meillä on tekeillä uusi strategia ja siinä yhteydessä tehtiin jäsenistölle kysely. Kirkon hallintovirkamiehet on itsenäinen yhdistys ja kysyimme jäseniltä, pitäisikö meidän liittyä johonkin työmarkkinakentän keskusjärjestöön. 75 prosenttia vastasi, että tulisi pysyä itsenäisenä.

– Jäsenkyselyssä nousi aikaisempaa enemmän esille työn kuormittavuus ja työssä jaksaminen. Olen myös saanut yhteydenottoja ja kuunnellut talouspäälliköiden syvää huolta omasta tai kollegojen jaksamisesta.

Minkälaiset asiat kuormittavat taloushallinnon ihmisiä juuri nyt?

– Viime vuosina on tullut paljon muutoksia esimerkiksi kirjanpitoon, on tullut uusi palkkausjärjestelmä ja paljon uutta lainsäädäntöä. Myös seurakuntarakenteiden muutokset työllistävät ja aiheuttavat epävarmuutta.

Entä paljon puhuttu Kipa eli kirkon talous ja palkkahallinnon palvelukeskus, onko se lisännyt taloushallinnon työtä?

– Kyllä se on monille ollut se viimeinen korsi, joka uhkaa taittaa kamelin selän, vaikka toki Kipaan hyviäkin puolia liittyy. Monien talouspäälliköiden näkökulmasta Kipa ei ollut sitä mitä luvattiin, vaan se on aiheuttanut lisää työtä ja uusien järjestelmien opettelua. Aikaisemmin esimerkiksi palkkalaskenta on hoidettu pikkutarkasti, nyt Kipan myötä on tapahtunut enemmän virheitä. Asioita joudutaan tarkistamaan ja varmistamaan, koska ei ole täyttä luottamusta.

– Talouspäälliköt joutuvat roolinsa vuoksi puolustamaan Kipaa työyhteisöissä, vaikka itse tietävät, että homma ei ole mennyt niin kuin sen piti mennä. Myös osassa seurakuntia kirkkoherrojen negatiivinen suhtautuminen tai se, etteivät he hoida osuuttaan Kipassa, tekee talouspäällikön aseman vaikeaksi.

Onko seurakunnissa vastakkainasettelua talouden ja muun toiminnan välillä?

– Kyllä sellaistakin vielä esiintyy. Kun säästetään ja verotulot putoavat, asetetaan vastakkain toiminnan hengellinen ydin ja kiinteistöt, hallinto ja hautausmaat. Moni näillä aloilla työskentelevä on kokenut, että heidän työtään vähätellään. Pitäisi muistaa, että kaikki työ, myös tukipalvelut ja hallinto, palvelee seurakunnan kokonaisuutta ja tehtävää. Tätä olemme korostaneet Kirkon hallintovirkamiehet ry:n koulutuksissa.

Olet itse Järvenpään seurakunnan talousjohtaja. Minkälaisia talousnäkymiä teillä juuri nyt on?

– Pari vuotta sitten organisoimme kiinteistöpuolta uudella tavalla ja saimme säästöä. Tämä prosessi jatkuu, samoin seurakunnan taloustyöryhmä jatkaa toimintaansa. Varsinkin kiinteistöpuolella menemme yhä enemmän moniosaamiseen eli sama työntekijä voi hoitaa erilaisia tehtäviä. Teemme omia ratkaisujamme, mutta samaan aikaan olemme mukana Keski-Uudenmaan seurakuntarakenteiden selvitystyössä, joka ennakoi mahdollista siirtymistä seurakuntayhtymäksi.

Pessimistisen näkemyksen mukaan myös kirkossa ”viimeinen lähtijä sammuttaa valon”. Kumpi se on, kirkkoherra vai talouspäällikkö?

– (naurahtaa) Kyllä se kirkkoherra on.

Kuva: Helena Lindqvist.

Juttu julkaistaan myös Kotimaa-lehdessä 30.4.2015.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa Luoma: ”Suurta kuvaa rakennetaan yhteistyössä”
Seuraava artikkeliLähetysseuran yhteistyökumppanit päässeet maanjäristyksestä pahimmin kärsineisiin kyliin

Ei näytettäviä viestejä