Taiteilija kertoo hyväksikäyttökokemuksensa käsittelystä oikeuskomiteassa

UUT ry luovuttaa tänään sisäministeri Päivi Räsäselle (kd) Jehovan todistajien karttamiskäytäntöä koskevan selvityksensä. Samalla Räsäselle lahjoitetaan taiteilija Kirsi-Maria Ahon teos Komitea (klikkaa maalaus suuremmaksi). Maalaus kuvaa Ahon omaa kokemusta Jehovan todistajien oikeuskomitean toiminnasta. Tarina maalauksen taustalla on kertomus seksuaalisesta hyväksikäytöstä, erottamisesta ja karttamisesta.

Aho joutui seitsemäntoistavuotiaana nuoria tyttöjä ja lapsia saalistavan raiskaajan uhriksi. Yksi tytöistä kertoi tapahtuneesta seurakunnan vanhimmistolle ja kaikki joutuivat vuorollaan oikeuskomitean eteen.

– Meitä kuulusteltiin moneen kertaan. Komiteassa oli kolme miestä, jotka kyselivät hyvin intiimejä ja käsittämättömiä asioita, kuten oletko harrastanut ryhmäseksiä. Meitä pidettiin haureellisina, Aho kertoo.

Kuulustelut johtivat Kirsi-Marian erottamiseen Jehovan todistajista.

Hän kertoo tapahtuneesta seuraavasti:

– Se oli hyvin julmaa. Olisin tarvinnut apua, mutta sain syyt niskoilleni. Nuorimman uhrin vanhemmat olisivat halunneet viedä tapauksen poliisille, mutta komitean miehet kielsivät. Myös minulle sanottiin, etten saa ikinä puhua tapahtuneesta. Uskoin pitkään että olen paha. Olen vasta nyt alkanut ymmärtää, että pahantekijä oli se mies. Kaikki aikuiset sanoivat, että te olette pahoja ja haureellisia. Jehovan todistajat saivat lasten vanhemmat toimimaan vastoin omaa järkeään.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Kirsi-Maria Aho on ensimmäistä kertaa ryhtynyt puhumaan tapahtuneesta. Nykyisin hän on sitä mieltä, että oikeuskomiteat ja karttamiskäytäntö pitäisi kriminalisoida.

– Sen varjolla suojellaan rikollisia, ettei Jehovan todistajien maine tahraantuisi. Mieluummin erotetaan uhrit, koska Jehovan nimeä ei saa viedä lokaan.

Hänen mukaansa vastaavat tapahtumat aiheuttavat vakavia haavoja uhrien mielenterveyteen. Kirsi-Maria Ahon toipumista on edistänyt kuvataide.

– Olen maalannut ihan pienestä saakka. Huomasin, että pystyn laittamaan surut ja murheet tauluihini. Olen aloittanut myös taideterapiaopinnot. Se on aivan mahtava juttu, jota suosittelen kaikille, jotka ovat kokeneet tällaisia asioita. Suosittelen myös terapiaa vaikka Jehovan todistajat vähättelevät terapeutteja.

Päivi Räsäselle lahjoitettavassa Komitea-teoksessa on lauma apinoita, jotka syyttävät yksin jätettyä, itkevää aasia. Taulussa on viittauksia myös Harmageddonin taisteluun.

– Haluan kiittää UUT ry:tä mahdollisuudesta maalata tämä taulu. Olen maalannut tästä aiheesta teoksia 22 vuotta. Toivon, että saisin vihdoin äänen kokemukselleni. Elämästä tulee niin rikkinäistä, kun ensin raiskataan ja sitten kaikki hylkäävät. Koko elämältä menee pohja, Aho sanoo.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHelsingin Diakonissalaitos aloittaa yt-neuvottelut
Seuraava artikkeliUUT ry:n selvitys: Yhteiskunnan puututtava Jehovan todistajien komiteoihin

Ei näytettäviä viestejä