Suomen pyhä sota on Vuoden kristillinen kirja 2014

(Täydennetty klo 10.45.) Vuoden kristillinen kirja 2014 on Jouni Tillin teos Suomen pyhä sota, papit jatkosodan julistajina (Atena) Valinnan teki kirjailija, äidinkielenopettaja Pauliina Rauhala, ja se julkistettiin tänään Helsingin Kirjamessuilla.

Suomen pyhä sota kuvaa pappien ristiriitaista tilannetta jatkosodassa: miten kristityn pitää toimia, kun esivalta käskee tappamaan? Rauhalan mukaan Suomen pyhä sota on ajankohtainen ja ajatuksia herättävä teos uskonnollisen kielen merkityksestä sodassa.

”Suomen pyhä sota tarjoaa kiinnostavan näkökulman jatkosotaan. Teos osoittaa, kuinka erottamattomasti uskonnollinen ja isänmaallinen julistus kietoutuivat yhteen. Se nostaa esiin ylevän uhriretoriikan ja julman sotatodellisuuden välisen ristiriidan. Se johdattaa pohtimaan tärkeää kysymystä oikeutetusta sodasta kristillisessä perinteessä. Se näyttää hätkähdyttävällä tavalla, kuinka suurten kollektiivisten kertomusten jälkeen syyllisyys ja vastuu jäivät yksilön kannettavaksi”, Rauhala perustelee valintaansa.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Jouni Tilli (s. 1979) on valtio-opin tutkija Jyväskylän yliopistossa.

Suomen pyhä sota perustuu hänen samasta aiheesta tekemäänsä väitöskirjaan.

Voittaja palkittiin 2 000 euron rahapalkinnolla. Kristilliset kustantajat ry:n järjestämä kilpailu oli avoin kaikille kustantajille.

Yleisöäänestyksen vuoden kristillisestä kirjasta voitti Antti Siukosen ja Harri Heikkasen
Lasten katekismus.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPappi siirtyi jalkapallojoukkueen leipiin
Seuraava artikkeliVuoden kristillinen kirja pohtii myös oikeutetun sodan problematiikkaa

Ei näytettäviä viestejä