Suomen kansalaiseksi alkuvuonna yli 4200 ulkomaalaista

maahanmuuttovirasto

Suomen kansalaisuus myönnettiin tammi–kesäkuussa 4 202 henkilölle. Kansalaisuuden hakijoiden määrä kasvoi tammi–kesäkuussa noin 16 prosentilla viime vuoden vastaavasta ajasta. Kansalaisuutta haki yhteensä 4 806 henkilöä.

Maahanmuuttovirasto ennakoi, että koko vuoden hakijamäärä nousee lähes 10 000:een. Toteutuessaan hakijamäärä ylittäisi edellisvuoden ennätyksen, joka oli 8 754 hakijaa, kun mukaan lasketaan sekä hakemus- että ilmoitusasiakkaat.

Syyskuun 2011 alussa voimaan tullut kansalaisuuslain muutos lisäsi hakijamäärää merkittävästi jo kahtena edellisenä vuonna. Tuolloin kansalaisuuden saamiseksi vaadittava asumisaika lyheni kuudesta viiteen vuoteen. Lisäksi kaikki entiset Suomen kansalaiset ovat tuosta lähtien voineet saada kansalaisuuden takaisin ilmoituksella ilman, että heidän täytyy muuttaa Suomeen.

Eniten Suomen kansalaisuutta hakivat hakemuksella venäläiset, somalialaiset, irakilaiset. Kansalaisuusilmoituksia puolestaan tekivät eniten ruotsalaiset, venäläiset ja thaimaalaiset. Lähes puolet kaikista alkuvuoden kansalaisuusilmoituksista oli entisten Suomen kansalaisten tekemiä.

Vuoden 2013 alkupuoliskolla kansalaisuushakemuksiin ja –ilmoituksiin tehdyistä päätöksistä suurin osa oli myönteisiä. Kansalaisuushakemusten keskimääräinen käsittelyaika oli 351 vuorokautta ja kansalaisuusilmoitusten 72 vuorokautta.

Tarkempi katsaus Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta

Edellinen artikkeliOnko vihapuheen taustalla sittenkään viha?
Seuraava artikkeliKeskustan puoluesihteeri ja Kari Peitsamo teologiseen tiedekuntaan

Ei näytettäviä viestejä