Sukupuolineutraalit avioliitot ongelma Suomen tietojärjestelmille

Suomeen muuttaa ulkomailta myös henkilöitä, jotka ovat samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa naimisissa. Mikäli Suomessa haluaa asua vakituisesti, on väestörekisteriin annettava tietoa perhesuhteista, ja ongelmaksi voi muodostua Suomen avioliittolaki.

Helsingin maistraatin rekisteripäällikön Tuovi Kontion mukaan laki antaa sukupuolineutraalissa avioliitossa olevalle henkilölle kaksi vaihtoehtoa.

– Avioliittolain (234/1929) 115 § edellyttää ulkomailla solmitun avioliiton tunnustamiseksi, että liitto on naisen ja miehen välinen. Ulkomailla solmittu samaa sukupuolta olevien avioliitto on mahdollista merkitä väestötietojärjestelmään rekisteröitynä parisuhteena, jos osapuolet siihen kirjallisesti suostuvat. Jos asiakkaat eivät suostumustaan anna, liitto jätetään kokonaan merkitsemättä, Kontio sanoo.

Pääsääntöisesti solmittu liitto kuitenkin halutaan Kontion mukaan merkittäväksi Suomen rekisteriin, vaikkakin se merkitään rekisteröitynä parisuhteena.

Tarkkaa tietoa ei ole siitä, kuinka monta avioliiton samaa sukupuolen kanssa solminutta henkilöä muuttaa vuosittain vakituisesti Suomeen.

Väestörekisterikeskus saa jonkin verran yhteydenottoja maistraateilta, jotka eivät ole varmoja, mitä avioliitolle tulisi rekisterissä tehdä. Johtaja Tytti Ronkaisen mukaan merkinnän puuttuminen ei poista avioliiton oikeusvaikutuksia.

– Järjestelmä ei vähennä avioliittonsa solmineiden oikeuksia, heidän pitää vain todistaa liittonsa muulla tavoin. Ei heitä meillä katsota sinkuiksi, vaan tarvittaessa käytetään muita tietoja mitä järjestelmistä ei löydy, Ronkainen sanoo.

Hän pitäisi hyvänä, että väestötietorekisterissä olisi samat merkinnät, jotka näkyvät papereissakin. Lain lisäksi käytössä oleva tietojärjestelmä tekee sukupuolineutraalin avioliiton merkitsemisen rekisteriin mahdottomaksi.

– Järjestelmä on rakennettu niin, että ihmisen pitää olla sukupuoleltaan mies tai nainen. Sinne on rakennettu tarkistusmenetelmät, jotka eivät ota vastaan samaa sukupuolta olevien avioliittomerkintää. Järjestelmän kehittäminen vaatisi muutaman sadan tuhannen euron remonttia, Ronkainen sanoo.

Esimerkiksi Australiassa mahdollista passimerkintää, jossa sukupuolensa voi jättää myös määrittelemättä, saadaan Suomessa odottaa. Ronkaisen mukaan sukupuolen merkitystä väestörekisterin tietojärjestelmässä vähennetään aika paljon, kun sitä ryhdytään ensi vuonna kehittämään.

– Nyt sukupuoli näkyy jo henkilötunnuksessa ja kaikki järjestelmät perustuvat henkilötunnukseen alkaen kännykän ostamisesta. Maksaisi älyttömän paljon, että koko sukupuoliasiasta päästäisiin eroon.

Mikäli eduskunta päättää sukupuolineutraalista avioliitosta, se nopeuttaa muutoksia tietojärjestelmässä.

– Epäkohdat on jo tiedostettu ja kyllä niitä jossakin vaiheessa täytyy ryhtyä miettimään. Tämä on suuri asia, jota ei voida pienillä ratkaisuilla korjata. Henkilötietopohjalla on häämöttämässä isompi uudistus 10 vuoden sisällä. Lähdemme esiselvittämään tätä muutosta ensi vuoden aikana, Ronkainen sanoo.

Kuva Pride-marssilta vuonna 2011.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliMinisterit: Oikeuskomissiot eivät ole rinnakkaisia oikeusjärjestelmiä
Seuraava artikkeliPaavien joukkueet vastakkain jalkapallon MM-kisoissa

Ei näytettäviä viestejä