Sotkukirkko kaikenikäisille – Messy Churchissa Raamatun kertomuksiin tutustutaan toiminnan kautta

Messy Churchin toimintapisteillä on monesti maalaamista ja piirtämistä. Tässä maalataan perheenjäsenten kuvia liittyen kertomukseen Aabrahamista ja Saarasta. Kuva: Laihian seurakunta

Mitä jos kirkossa saisi paikallaan istumisen sijaan askarrella, temppuilla, juosta ja vähän sotkeakin?

Laihialla kokoonnutaan jälleen tulevana sunnuntaina 17.3. seurakuntatalolle Messy Churchiin eli vapaasti suomennettuna sotkukirkkoon. Se on toiminnallinen jumalanpalvelus, jossa päivän aiheeseen tutustutaan laulujen ja kertomusten lisäksi itse tekemällä.

Tällä kertaa aiheena on Jeesus erämaassa. Osallistujat pääsevät askartelemaan ristejä hiekkapaperista, tekemään matkaa esteradalla ja muovailemaan kaktuksia.

Messy Churchin idea on peräisin Englannin anglikaanisesta kirkosta. Suomessa Messy Churcheja on järjestetty ainakin Turussa, Espoossa, Helsingissä, Joensuussa, Tampereella, Kalajoella, Raahessa ja Kiteellä. Alkuvuodesta julkaistiin Meri Hannikaisen kirjoittama opaskirja Messy Church – Elämyksellinen kirkkohetki kaikenikäisille (Kirjapaja 2024).

LAIHIAN SEURAKUNNAN pappi Johanna Tyynelä-Haapamäki törmäsi Messy Churchiin Facebookissa runsas vuosi sitten. Myös nuorisotyönohjaaja Minna Koskela innostui ajatuksesta.

Heihin vetosi toiminnallisuuden lisäksi se, että Messy Churchissa Raamattu on niin tärkeässä roolissa.

– Kaikki toiminta liittyy päivän aiheeseen ja kertomukseen, Tyynelä-Haapamäki sanoo.

Aluksi kaksikko osallistui brittijärjestö Bible Reading Fellowshipin järjestämään koulutukseen. Myöhemmin he ovat oppineet soveltamaan sieltä saatuja oppeja.

– Koulutuksessa esimerkiksi neuvottiin, että päivän aiheesta voisi keskustella toimintapisteillä. Huomasimme nopeasti, ettei se oikein sovi pohjalaiseen mielenlaatuun. Nykyään teemme pisteille laput, joissa on toimintaohjeet ja aiheeseen liittyvä raamatunkohta tai pohdintakysymys. Aikuiset lukevat niitä mielellään lapsille ääneen.

Messy Churchit ovat Laihialla osin korvanneet tavanomaiset perhemessut. Osallistujat ovat olleet päiväkoti- ja alakouluikäisiä lapsia, heidän vanhempiaan ja isovanhempiaan. Joka kerta mukana on ollut myös ensikertalaisia.

Tavallisissa sunnuntaiaamun kymppimessuissa perheet eivät Tyynelä-Haapamäen ja Koskelan kokemusten mukaan juuri käy.

VAIKKA MESSY Churchissa on erityisesti huomioitu lapset, sitä ei ole tarkoitettu vain lapsille. Tulevaisuuden haaveena kaksikolla on, että Messy Church voisi olla entistä vahvemmin koko seurakunnan yhteinen tapahtuma.

Suunnittelussa pyritään huomioimaan, että osallistujia kiinnostavat erilaiset asiat.

– Välillä olemme suunnitelleet erityisesti aikuisille jotain vähän vaikeampaa tai piperrystä vaativaa, Koskela sanoo.

– Lapsetkin ovat erilaisia. Joku viihtyy askartelupisteellä tunnin ja toinen juoksee päätä pahkaa pisteeltä toiselle, Tyynelä-Haapamäki lisää.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliLukijoilta: ”Uskonnollinen etsintä sulkee silmänsä todellisuudelta”
Seuraava artikkeliKolumni: Unohda itsesi, valitse yhteys

Ei näytettäviä viestejä