SK:n Ruokanen: Katainen hakee arkkipiispalta kirkon siunasta

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen pitää pääministeri Jyrki Kataisen (Kok.) ja arkkipiispa Kari Mäkisen illalla Helsingissä Sanomatalossa järjestettävää keskustelua osoituksena siitä, että Suomen tilanne on huolestuttavampi kuin päällisin puolin havaittavasta aineellisesta hyvinvoinnista voisi päätellä.

– Kyse on syvemmistä virroista ja Suomen selviämisestä, Ruokanen sanoo.

Kotimaa24 kysyi Ruokaselta muun muassa mitä ensimmäistä kertaa tässä muodossa järjestettävä keskustelu kertoo kirkon ja valtion suhteista.

– Joku voi nähdä, että arkkipiispa tukee hallitusta, mutta se tuskin on kovin suuri yllätys kenellekään. Luterilaisen opin ja käytännön mukaan esivalta on Jumalalta ja se ei miekkaa turhaan kanna. Idea julkisesta keskustelusta on uudempi ja sopii aikaan, jolloin kaikki personoituu mediassa. Se on siis sopiva ja ajanmukainen tapa.

Ruokasen mukaan keskustelussa on kyse myös kirkon siunauksen hakemisesta.

– Valtiovalta tarvitsee aina kirkon siunausta vaikeiden hetkien koittaessa eli siltä osin ei uutta auringon alla. Pääministeri on tietysti ylivoimaisen hyvin briifattu ajankohtaisista asioista, mutta arkkipiispalla saattaa olla eettisiä näkökulmia ja kansan parista tulevaa informaatiota esimerkiksi diakonian kentältä.

Hän kokee kirkon menettäneen asemiaan kaikkien auktoriteettien tavoin.

– Ennen kirkko ohjasi ja kasvatti kansaa, nyt kansa kirkkoa. Keskustelun sävy sitten osoittaa, kuinka paljon kirkko on oppositiossa hallitusta vastaan ja kuinka paljon se tukee ja myötäilee hallituksen politiikkaa. Ja ketä se silloin myötäilee, sillä hallituksessahan on monia keskenään ristiriitaisia linjoja.

Ruokanen toivoo Kataisen ja Mäkisen keskustelulta vilpittömyyttä ja aitoutta. Aiheiltaan hän haluaisi sen koskettavan ihmisten asioita, tulevaisuuden uskoa ja toivoa.

– Molempien tyyli on sellainen, etteivät he turmele toisiaan, Ruokanen sanoo.

Arkkipiispa Kari Mäkinen ja pääministeri Jyrki Kataisen keskustelu lähetetään suorana MTV3:n uutisten nettisivuilla tiistaina illalla. Kello 18.00 alkavan keskustelun juontaa päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Edellinen artikkeliTutkija-teologi kosi luennollaan – Katso video!
Seuraava artikkeliTutkija: Esimiesten ajasta liki puolet konflikteihin

Ei näytettäviä viestejä