Shimon Peres (1923–2016): Unelmani ei ollut tulla presidentiksi

Shimon Peres, Israelin yhdeksäs presidentti ja vuoden 1994 Nobelin rauhanpalkinnon saaja, menehtyi keskiviikkoaamuna Tel Avivissa.

Peres syntyi Wiszniewossa Puolassa ja hän oli maahanmuuttaja. Hän kävi maatalouskoulua Ben Shemenissä. Shimon Peres oli myös yksi vasemmisto-sionistisen Nuorisoliikkeen perustajista ja hän oli mukana Haganah-liikkeessä ennen Israelin valtion perustamista. Haganah oli vuosina 1920–1948 toiminut järjestö, joka perustettiin puolustusvoimaksi arabien hyökkäyksiä vastaan. Asevoimat luotiin vuonna 1948 osin Haganahin organisaation pohjalta.

Peres toimi useassa poliittisessa puolueessa, muun muassa Työväenpuolueen puheenjohtajana. Peres hoiti useita ministeripestejä, joitain jopa useita kertoja.

Peres oli johtavissa tehtävissä Israelissa yli 50 vuotta. Hän totesi virkaanastujaisissaan, ettei hänen unelmansa ollut tulla presidentiksi. Mieluumminkin hän ajatteli tulevansa paimeneksi tai runoilijaksi.

Jos jostain poliitikosta voisi sanoa, että hän eli täyden elämän, näin voi sanoa Peresistä. Hän on tähän mennessä ainoa israelilainen pääministeri, josta tuli presidentti ja ainoa presidentti, jonka elämässä oli niin monia ulottuvuuksia.

Peres palveli Israelin parlamentissa, Knessetissä, yhtäjaksoisesti 48 vuotta. Ensimmäisen kerran hänet valittiin Knessetiin vuonna 1959 Mapai -puolueen listalta vain 36-vuotiaana. Peresillä olikin ikääntyneempänä tapana sanoa vastustajilleen: ”Älkää huolehtiko, en aio unohtaa kuolla.”

Peresiä pidettiin lähes työnarkomaanina. Työlleen Peres uhrasi myös avioliittonsa. Hän puhui kauniisti vaimostaan Soniasta, joka oli hänen suuri rakkautensa. Mutta kun tuli tilanne, jossa piti valita joko avioliitto tai presidenttiys, Peres valitsi jälkimmäisen. Peres ajatteli, että jos hän lopettaa työnteon, se tarkoittaisi valmistautumista kuolemaan.

Peresin hautajaisiin on tulossa joukko kansainvälisiä johtajia Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman johdolla.

Kirjoittaja työskentelee Suomen Lähetysseuran aluepäällikkönä Lähi-idässä.

Kuva: Jack Guez / Lehtikuva / AFP. Shimon Peres Tel Avivissa tämän vuoden toukokuussa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSynodaalikokous Oulussa: ”Hiippakuntamme erilaisuus on sen suurin voimavara”
Seuraava artikkeliAskola puhui synodaalissa avioliitosta, joukko pappeja kokoontui kirkon epäviralliseen homoiltaan

Ei näytettäviä viestejä