Seurakuntavaalien Facebook-tykkäykset närkästyttävät

Kenestä seurakuntavaali-instituutio saa tykätä ja kenestä ei? Muun muassa tämä kysymys pulpahti pintaan tänään kirkolliskokouksessa järjestetyllä Kirkkohallituksen kyselytunnilla. Asian nosti esiin kirkolliskokousedustaja Janne Kaisanlahti.

Kaisanlahden mukaan seurakuntavaaleihin liittyvän Usko hyvän tekemiseen -kampanjan Facebook-sivu on ”tykkäämällä” tukenut muun muassa vihreiden poliitikkoja Tuija Braxia ja Ville Niinistöä.

Kaisanlahti itse on kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan (kesk) eduskunta-avustaja.

”En ymmärrä, minkä takia kirkon seurakuntavaalikampanja antaa julkista tukea joillekin yksittäisille poliitikoille. Samoin kampanjan puitteissa on ”tykätty” Tulkaa kaikki -liikkeen sivuista, mutta kirkon piirissä toimivia konservatiivisempia liikkeitä ei ole huomioitu”, Kaisanlahti ihmetteli.

Hän kysyi, onko kirkko huolehtinut riittävästi siitä, että kirkon nimissä tapahtuva toiminta Facebookissa edustaa kirkon virallista linjaa eikä sivustojen ylläpitäjien yksityisiä mielipiteitä.

Kirkon viestintäjohtaja Tuomo Pesonen totesi vastauksessaan, että vaalikampanjassa tehdään yhteistyötä puolueiden kanssa. Hänen mukaansa sivustolla on vastattu tervehdyksiin, joita sivustolle on tullut. Pesonen sanoi, että kampanjatiimi osallistuu kaikkiin kesän puoluekokouksiin.

Myös kirkolliskokousedustaja, kirkkoherra Sammeli Juntusen kysymys liittyi seurakuntavaaleihin. Kirkon tiedotuskeskuksen julkaisemassa seurakuntavaalien markkinointimateriaalissa on seurakunnille tarkoitettu juliste, jossa on teksti: ”Avioliitto kaikille vai avoliitto toisille?”

Juntusen mukaan kysymyksenasettelua on vaikea ymmärtää muuten kuin kömpelösti kätkettynä kannanottona sukupuolineutraaliin avioliittoon siirtymisen puolesta.

”Eikö tällainen vaalien järjestäjän harjoittama piiloviestintä vaaranna vaalien puolueettomuuden? Demokratiassahan jonkin teeman puolesta politikoiminen kuuluu vaalien ehdokkaille tai heidän muodostamilleen ryhmille, ei vaalit järjestävälle taholle”, Juntusen kysymys kuului.

Pesosen mukaan Juntusen mainitsema sanapari on vain yksi kampanjan sloganeista. Hän lisäsi, että ehdokkaat voivat sanoittaa kampanjaansa niin kuin haluavat.

Kyselytunnilla nousivat esiin myös arkipyhät ja jumalanpalveluselämän kehittäminen.

Edellinen artikkeliJuhlatalkoissa ylitetään herätysliikkeiden rajat
Seuraava artikkeliKesäjuhlien talkoolaiset ovat sitoutunutta väkeä

Ei näytettäviä viestejä