Kesäjuhlien talkoolaiset ovat sitoutunutta väkeä

Osa 2/3: Suviseurat, Hengelliset syventymispäivät ja Valtakunnalliset lähetysjuhlat. Hengelliset kesäjuhlat ovat valtava vapaaehtoistyön voimannäyte. Pron juttusarja esittelee juhlien teemat ja vapaaehtoisten määrät.

Suviseuraorganisaatiossa on kolme osastoa ja 13 toimikuntaa

Suomen suurin hengellinen kesäjuhla Suviseurat kokoaa vanhoillislestadiolaiset Pyhäjoelle 27.6.–30.6. Suviseurojen tämän vuoden tunnuslauseeksi on valittu jouluevankeliumista tuttu enkelin viesti: ”Minä ilmoitan teille suuren ilon” (Luuk. 2: 10). Juhlien nettisivuilla kerrotaan, että ”Suviseuroihin lähdetään arjen keskeltä kuten paimenet, jotka enkelin viestin kuultuaan kiiruhtivat Jeesus-lapsen luokse”.

Suviseurat järjestää Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys. Käytännön vastuu on annettu lähialueen paikallisille rauhanyhdistyksille. Päävastuu tänä vuonna on Oulaisten rauhanyhdistyksellä. Oulaisten ja seurapaikkakunnan Pyhäjoen lisäksi järjestelyissä on mukana 12 lähialueen rauhanyhdistystä: Merijärvi, Kalajoki, Kalajoen Metsäkylä, Alavieska, Rautio, Saloinen, Raahe, Pattijoki, Vihanti, Alpua Haapavesi ja Kärsämäki. Paikalle odotetaan 80 000 juhlavierasta.

Suviseurojen vapaaehtoisorganisaatio on selkeä ja vakiintunut. Se koostuu kolmesta osastosta, joissa toimii 13 toimikuntaa. Jokaiseen toimikuntaan kuuluu 5-8 jäsentä. Toimikuntien alaisena puolestaan työskentelee 750 vastuuhenkilöä. Kaikki työ on vapaaehtoistyötä.

– Palkattuna työvoimana on ollut kahden kuukauden ajan vain kaksi kenttämestaria, kertoo Päivämiehen päätoimittaja Olli Lohi.

Järjestelyosastoon kuuluvat kenttätoimikunta, turvallisuustoimikunta, liikennetoimikunta, viestiliikennetoimikunta ja työvoimatoimikunta. Tiedotusosastoon kuuluvat tiedotustoimikunta, opastetoimikunta ja seuratoimikunta. Huolto-osaston alaisina ovat puolestaan terveydenhuoltotoimikunta, ravintolatoimikunta, myymälätoimikunta, taloustoimikunta ja majoitustoimikunta.

Toimikuntien jäsenten ja vastuuhenkilöiden työpanoksen lisäksi Suviseuroja ennen tehdään noin 10 000 tuntia talkootyötä ja juhlien aikana toinen samanlainen tuntimäärä vapaaehtoistyötä. Suviseurojen purkuun osallistuu 800–1000 talkoolaista ja purku kestää 2-3 päivää.

– Talkootyöhön on sitouduttu hyvin. Paikanpäällä on ollut enemmän väkeä, mitä on pyydetty. Tänä vuonna muun muassa paikallinen kylätoimikunta on ollut apuna talkootyössä, Lohi sanoo.

Suomen Raamattuopistolla 75-vuotisjuhlat

Suomen Raamattuopisto järjestää Hengelliset syventymispäivät 28.–31.8. Helsingissä. Samalla juhlitaan Raamattuopiston 75-vuotista historiaa. Teemana on Käsi Raamatulla. Pääjuhla pidetään lauantaina 30.8. klo 15 Johanneksen kirkossa. Suurimpiin tilaisuuksiin odotetaan yli 1000 vierasta.

Toiminnanjohtaja Timo Junkkaala kertoo, että Raamattuopisto perustettiin juuri sodan kynnyksellä. ”Sota-aikana tapahtui ihme. Suomi säästyi. Tapahtui toinenkin ihme. Syntyi hengellinen herätys. Nyt on taas aika avata Raamattu ja alkaa rukoilla. Jumalan sanassa on yhä voima. Yhä voi tapahtua se, mitä Jeesuksen opetuslapset kokivat: Eikö sydämemme hehkunut innosta, kun hän selitti meille kirjoituksia,” Junkkaala kirjoittaa SRO:n nettisivuilla.

Hengelliset syventymispäivät tarvitsevat muutamia kymmeniä vapaaehtoisia. He työskentelevät muun muassa ruokalippujen ja kirjojen myynnissä, ruuan jakelussa, esirukouspalvelussa, liikenteen ohjauksessa, kuljetuksissa, lastenhoidossa ja vahtimestarin tehtävissä.

– Raamattuopiston ystävät tulevat mielellään auttamaan, Junkkaala sanoo.

– Talkoolaiset antavat oikeastaan pelkästään myönteistä palautetta. Pyrimme järjestämään talkoovuorot niin, että jokainen pääsee tekemään juuri sitä, minkä kokee omakseen. Talkoissa tavataan ystäviä. Ihmiset kokevat myönteiseksi myös sen, että saavat olla konkreettisesti tukemassa tärkeäksi kokemaansa hengellistä työtä, kertoo SRO:n vierasemäntä Anneli Saikkonen.

Vaasassa veden äärellä

Valtakunnalliset lähetysjuhlat järjestetään Vaasassa 6.-8.6. Juhlien teemana on Veden äärelle. Juhlien pääsihteeri Maaria Perälä toteaa tervetulotoivotuksessaan, että Vaasassa meren tuoksu, raikkaus, kimmellys ja voima ovat oleellinen osa kaupungin elämää. Lähetysjuhlilla ollaan kuitenkin armon meren äärellä. ”Sitä merta katsellessa saamme ajatella, että Jumala on meidän sydäntämme suurempi.” Lähetysjuhlien järjestelyistä vastaavat Suomen Lähetysseura ja Vaasan evankelisluterilaiset seurakunnat.

Kuva: Suviseurat 2014 Pyhäjoella Facebook-sivulta.

Lue täältä myös juttusarjan ensimmäinen osa, jossa kerrotaan Herättäjäjuhlista, Kansanlähetyspäivistä ja Medialähetyspäivistä. Sekä täältä jutun kolmas osa, jossa kerrotaan Valtakunnallisista evankeliumisjuhlista, Sanan Suvipäivistä, Kirkastusjuhlista ja Lähetyksen kesäpäivistä.

Edellinen artikkeliSeurakuntavaalien Facebook-tykkäykset närkästyttävät
Seuraava artikkeliKantola: Vuosi lisännyt osapuolten ymmärrystä Lähetysseuran tilanteesta

Ei näytettäviä viestejä