Juhlatalkoissa ylitetään herätysliikkeiden rajat

Osa 1/3: Herättäjäjuhlat, Kansanlähetyspäivät ja Medialähetyspäivät. Hengelliset kesäjuhlat ovat valtava vapaaehtoistyön voimannäyte. Pron juttusarja esittelee juhlien teemat ja vapaaehtoisten määrät.

Herättäjäjuhlat tarvitsevat 1500 talkoolaista

Herättäjäjuhlat järjestetään tänä vuonna Lapualla 4.-6.7. Juhlien tunnus Tule, Kristus, huomiseenkin on peräisin uusimmasta Siionin virsien kokoelmasta, virrestä 297.

”Kun herättäjäjuhlilla veisataan virttä monet kerrat, tunnuksen rukous avautuu syvällisyydessään,” sanoo tunnusta ehdottanut rovasti Esko Hautala. Juhlille odotetaan yli 30 000 juhlavierasta ja niiden järjestelyistä vastaavat Herättäjä-yhdistys ja Lapuan tuomiokirkkoseurakunta sekä Lapuan kaupunki.

Herättäjäjuhlilla tarvitaan joka vuosi kaikkiaan noin 1500 talkoolaista. Juhlien suunnittelu alkaa jo 4-5 vuotta etukäteen.

– Aluksi valmistelua tehdään pienessä ryhmässä. Viimeisen vuoden aikana juhlien eri toimikunnissa valmistelua tekee toista sataa ihmistä. Juhlakentän rakentaminen alkaa kaksi viikkoa ennen juhlia ja rakennustalkoissa on reilut sata ihmistä. Samaan aikaan eri toimikunnat tekevät valmisteluja, kertoo Herättäjä-yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen.

– Lähes kaikki juhlien töistä tehdään talkoilla ja tehtävien skaala on tämän vuoksi hyvin laaja. Toimikunnatkin työskentelevät talkoopohjalta.

Juhlien purkaminen alkaa heti päätösseurojen jälkeen, jolloin juhlaväki kantaa penkit pinoihin. Juhlakentän purkaminen kestää muutaman päivän, jonka jälkeen noin viisi rekka-autollista kalustoa kuljetetaan seuraavalle juhlapaikkakunnalle.

Toimikunnat laativat syyskuun loppuun mennessä loppuraportit. Juhlien kiitosseurat pidetään lokakuun alussa, jolloin juhlia varten perustettu organisaatio on tehtävänsä tehnyt.

Ekumeeninen henki ja uusia yhteyksiä

Herättäjäjuhlat ovat suuri voimanponnistus järjestävälle paikkakunnalle, mutta vapaaehtoisten saaminen on Simo Juntusen mukaan onnistunut hyvin. Talkoolaisia tulee usein naapurikunnista ja kauempaakin.

– Talkoisiin osallistuu kaikenlaisia ihmisiä ja kynnys on matala. Usein juhlien valmisteluprosessin aikana syntyy paikkakunnalla uusia yhteyksiä ihmisten välille. Herättäjäjuhlien valmistellaan ruohonjuuritason ekumeenisessa hengessä ja rajoja siis ylitetään myös kirkkokuntien ja herätysliikkeiden välillä, Juntunen iloitsee.

– Talkoolaiset antavat runsaasti hyvää palautetta ja tekevät myös kehittämisehdotuksia. Ne kootaan vuosittain toimikuntien laatimaan juhlien loppuraporttiin. Palautteista välittyy usein palvelemisen ilo.

Kansanlähetyspäivien talkoolaisille puheet nauhoitettuna

Samaan aikaan Herättäjäjuhlien kanssa Jyväskylässä kokoonnutaan Kansanlähetyspäiville. Niiden teemaksi on valittu Kasvokkain. Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra Arto Viitala toteaa, että teema antaa monia mahdollisuuksia olla kasvokkain lähimmäisten kanssa. Kasvokkain oloa pohditaan erityisesti evankelioimisen ja diakoniatyön kannalta.

Päivien järjestelyistä vastaavat Kansanlähetys sekä Jyväskylän ja Muuramen seurakunnat. Juhlille odotetaan yhteensä 10 000 vierasta.

Kansanlähetyspäivien järjestelyissä on ollut viime vuosina mukana vapaaehtoisia noin 300. Ennakkoon työryhmissä tarvitaan kymmenien vapaaehtoisten panosta. Talkooviikolla ennen juhlaviikonloppua mukana on noin sata vapaaehtoista. Viikonlopun aikana talkoolaisia on hommissa noin 300.

Talkoolaiset työskentelevät kolehdinkerääjinä, liikenteen valvojina, vartijoina, ruuanjakelijoina, kanttiinin myyjinä, juhlatoimistossa, siivouksessa, junioriohjelman avustajina ja lastenhoitajina. Myös kanavatilojen av-puolesta vastaavat henkilöt ovat vapaaehtoistyöntekijöitä. Erityiskokemusta ja koulutusta edellytetään talkoolaisilta, jotka palvelevat ensiavussa tai sielunhoito- ja rukouspalvelussa.

Ihmiset eivät sitoudu ajoissa

Kansanlähetyspäivien talkooviikolla toimivat esimerkiksi rakennustiimi, johon kuuluvat myös somistus-, sähkö- ja putkitiimit sekä opasteista huolehtijat. Lisäksi juhla-alueen eri esittelypisteitä rakennetaan talkooviikon aikana. Esittely- ja myyntipisteistä vastaavat sekä SEKL:n omat työntekijät että heille tutut talkoolaiset.

– Vapaaehtoisia löytyy kohtuullisen hyvin. Ongelma on kuitenkin se, että ihmiset eivät kovin ajoissa sitoudu, vaan ilmoittautuvat vasta viime tipassa talkoolaisiksi, sanoo päivien järjestelypäällikkö Timo Tuikka.

– Hankalinta on saada sellaisia vapaaehtoisia, jotka tulevat jo suunnitteluvaiheessa mukaan ja sitoutuvat jonkun työryhmän vetäjiksi. Tämä johtunee siitä, että kesäjuhlien koneisto on paisunut ja eri asiat monimutkaistuneet.

Talkoolaisten palaute on ollut Tuikan mukaan pääsääntöisesti hyvää.

– Toki joillekin tahtoo kasaantua töitä vähän liikaakin. Yleisin harmituksen aihe on se, ettei ole itse päässyt mukaan osallistumaan ohjelmaan. Tämän vuoksi talkoolaisille jaetaan päivien jälkeisessä kiitosjuhlassa cd-levy, jossa on kaikki päivien puheet nauhoitettuna.

Medialähetystä Oulussa

Oulussa järjestetään Medialähetyspäivät 14.–15.6. Päivien teema on Lähetä vahva viesti. Medialähetyspäivien julisteessa teemaa avataan seuraavasti: ”Lähi-Idässä kuohuu. Ihmiset etsivät totuutta. Medialähetys vaikuttaa.” Järjestelyistä vastaavat Medialähetys Sanansaattajat sekä Oulun evankelisluterilaiset seurakunnat.

Kuvakarusellissa osia tämän vuoden kesäjuhlajulisteista sekä pari kuvaa Espoon Herättäjäjuhlilta vuodelta 2008.

Lue myös osa 2/3 täältä. Käsittelyssä Suviseurat, Hengelliset syventymispäivät ja Valtakunnalliset lähetysjuhlat. Sekä täältä jutun kolmas osa, jossa kerrotaan Valtakunnallisista evankeliumisjuhlista, Sanan Suvipäivistä, Kirkastusjuhlista ja Lähetyksen kesäpäivistä.

Edellinen artikkeliOvatko kaikki syntyessään vanhoillislestadiolaisia?
Seuraava artikkeliSeurakuntavaalien Facebook-tykkäykset närkästyttävät

Ei näytettäviä viestejä