Seurakuntatyön kultainen ansiomerkki unkarilaispastori Csaba Baranyaylle – perusteena kolmen vuosikymmenen työ kirkkojen välisten suhteiden edistämisessä

Kirkkopalvelut ry. on myöntänyt Unkarin luterilaisen kirkon Kőszegin seurakunnan kirkkoherra Csaba Baranyaylle Seurakuntatyön kultaisen ansiomerkin erityisistä ansioista.

Kultaisen ansiomerkin myöntäminen on harvinaista. Kirkkopalveluista saadun tiedon mukaan tämä merkki on ensimmäinen, joka myönnetään sisarkirkon edustajalle.

Huomionosoituksen perusteluissa mainitaan, että pastori Csaba Baranyay on keskeinen henkilö Mikkelin hiippakunnan ja Unkarin luterilaisen kirkon läntisen hiippakunnan ystävyyshiippakuntasuhteen syntymisessä ja vahvistumisessa.

Näillä kahdella hiippakunnalla on ollut ystävyyshiippakuntasopimus vuodesta 2014 lukien.

Suomessa opiskelleena ja työskennelleenä sekä suomenkielentaitoisena Baranyay on ollut aktiivisesti mukana sekä ystävyysseurakunta-, rovastikunta- että -hiippakuntasuhteiden vaalimisessa. Hän on työskennellyt mm. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa. Yli kolmen vuosikymmenen ajan hän on vahvalla tavalla edistänyt kirkkojen välistä yhteyttä.

ANSIOMERKKIESITYKSEN PERUSTELUJEN mukaan Baranyay on palvellut kirkkojen välisessä työssä pitkään ja luotettavasti. Hän on antanut enemmän kuin mitä hänen kulloinenkin tehtävänsä olisi muodollisesti edellyttänyt.

Baranyayn tapaan hoitaa asioita kuvaa ystävällisyys ja pyyteettömyys, hän ei tee itsestään numeroa, vaan hienolla tavalla, tyylikkäästi ja vastuullisesti huolehtii, että asiat tulevat hoidetuksi kaikkine yksityiskohtineen.

Kirkkopalvelujen valtuuston puheenjohtaja, piispa emeritus Seppo Häkkinen luovutti ansiomerkin pastori Baranyaylle 2.9.2023 Mikkelissä. Mukana luovutustilaisuudessa olivat myös Unkarin luterilaisen kirkon läntisen hiippakunnan piispa János Szemerei ja kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna.

MIKKELISSÄ VIIME viikonvaihteessa piispa Mari Parkkisen piispaksi vihkimisen johdosta vieraillut Csaba Baranyay toteaa ansiomerkin saamisen olleen ”aivan upea asia”.

– Se oli yllätys. En ollut varautunut siihen, kun olin tulossa Suomeen, Baranyay sanoo.

Baranyay sanoo saaneensa suomalais–unkarilaisissa yhteyksissä itse enemmän kuin on pystynyt antamaan.

– Olen iloinen tästä asiasta ja toivottavasti voimme jatkaa tätä samaa yhteistyötä suomalaisten kanssa seurakunnan, rovastikunnan ja hiippakunnan tasolla.

Ystävyysseurakuntatoiminta jatkuu laajemminkin. Baranyay kertoo, että samaan aikaan viime viikonvaihteessa oli Budapestin Deák térin seurakunnan ryhmä ystävyysseurakuntavierailulla Porvoossa.

– Tämä kertoo siitä, että vaikka emme enää opiskele toistemme kieliä niin paljon kuin aikaisemmin – asiathan hoituvat nyt yhä useammin englanniksi – toivon, että tämä kahden kirkon yhteys säilyy ja saa yhä uusia siteitä, Csaba Baranyay sanoo.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHakunilan seurakunnan pääsuntio Anne-Mari Godlewski: ”Rakastuin teatteriin jo lapsena”
Seuraava artikkeliKolumni: Holokaustilla pitäisi olla oma muistopäivänsä myös Suomessa

Ei näytettäviä viestejä