Seurakunnan metsänhakkuu närkästyttää Ylivieskassa – ”Tässä on tapahtunut selkeä virhe”

Ylivieskan seurakunnan omistaman Uusmännistön tilan metsänhakkuissa on tapahtunut virhe, josta seurakunta kertoo olevansa pahoillaan. Hakkuualueella sijaitsevan puron varteen ei jätetty suojakaista-aluetta, vaan puut hakattiin purolle saakka.

Seurakunta on sitoutunut noudattamaan kestävän metsänhoidon periaatteita, joiden mukaan suojakaista-alue olisi pitänyt jättää hakkaamatta. Hakkuista on vastuussa seurakunnan valtuuttama metsänhoitoyhdistys.

– Selvitämme asian perusteellisesti metsänhoitoyhdistyksen ja puun ostajan kanssa, koska he viime kädessä vastasivat näistä hakkuista, Ylivieskan seurakunnan talousjohtaja Pentti Haikola sanoo Kotimaa24:lle.

– Emme halua lähteä syyllistämään ketään, mutta tarkennamme käytäntöjämme, koska haluamme varmistua, että tällainen ei tule toistumaan. Tässä on tapahtunut selkeä virhe, mistä olemme todella pahoillamme.

Kyseessä on talousmetsäkohde, jonka Ylivieskan seurakunta sai vuonna 2016 vaihdossa valtiolta. Aiemmin hakkuukohteena olleen palstan seurakunta oli myynyt suojeltavaksi liito-oravahavainnon takia.

Asia nousi julkisuuteen, kun yksityishenkilö teki puroalueen vanhan metsän kaatamisesta julkisen, kriittisen päivityksen yhteisöpalvelu Facebookiin. Ylivieskan seurakunta julkaisi vastauksen asiaan omalla Facebook-sivullaan.

Hakattu alue on Pentti Haikolan mukaan noin viiden hehtaarin suuruinen, ja puuston arvo on useita kymmeniä tuhansia euroja. Osa kuusista oli talousmetsäksi yli-ikäisiä ja keskeltä lahoja. Niinpä ne soveltuvat vain kuitupuuksi.

Ylivieskan seurakunta on rauhoittanut noin 15 hehtaaria metsää seurakunnan leirikeskuksen ympäriltä. Pentti Haikolan mukaan seurakunta suhtautuu muutenkin vakavasti luontoarvojen kunnioittamiseen.

Kuva: Kuvakaappaus Ylivieskan seurakunnan Facebook-sivulta.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliBorgå stifts domkapitlets notiser
Seuraava artikkeliTurun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä