Selvitysmies esittää Turkuun ja Kaarinaan neljää suomenkielistä seurakuntaa

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli määräsi viime lokakuussa kehittämiskonsultti Sami Lahtiluoman tutkimaan Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymään kuuluvien suomenkielisten seurakuntien seurakuntajaon muutoksia ja tekemään niistä esityksen tuomiokapitulille.

Lahtiluoma esittää neljän suomenkielisen seurakunnan mallia, jossa seurakuntia olisivat Kaarinan seurakunta, Maarian seurakunta, Meri-Turun seurakunta ja Turun tuomiokirkkoseurakunta. Uusi seurakuntajako astuisi voimaan vuoden 2019 alusta ja marraskuussa 2018 toteutettavat seurakuntavaalit toimitettaisiin jo uuden seurakuntajaon mukaisesti.

Seurakuntajaon uudistus toteutettaisiin niin, että Piikkiön seurakunta lakkautetaan ja liitetään Kaarinan seurakuntaan ja Paattisten seurakunta lakkautetaan ja liitetään Maarian seurakuntaan. Turun Martinseurakunta ja Turun Mikaeliseurakunta lakkautetaan ja lakkautettavista seurakunnista muodostetaan uusi Meri-Turun seurakunta. Turun Henrikinseurakunta, Turun Katariinanseurakunta ja Turun tuomiokirkkoseurakunta lakkautetaan ja lakkautettavista seurakunnista muodostetaan uusi Turun tuomiokirkkoseurakunta.

Kaarinan seurakunnan kirkkoherranviran haltija jatkaa laajentuvan Kaarinan seurakunnan kirkkoherrana. Maarian seurakunnan kirkkoherranviran haltija jatkaa laajentuvan Maarian seurakunnan kirkkoherrana. Selvitysmies esittää, että Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherrasta tulisi uuden Meri-Turun seurakunnan kirkkoherra ja Turun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherrasta uuden laajennetun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra.

– Eri puolilla Suomea suurissa kaupungeissa toteutetut seurakuntien rakennemuutokset ovat osoittaneet, että rakennemuutos ei ole vaikuttanut ihmisten kokemukseen seurakunnasta. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä seurakuntajaon muutoksissa on kyse toiminnan järjestämisestä, kehittämisestä ja turvaamisesta, jolloin muutos näkyy ja tuntuu enemmän työyhteisöissä, sanoo selvitysmies Lahtiluoma tuomiokapitulin tiedotteessa.

Seurakuntien yhdistymistä selvitysmies perustelee työvoiman liikkuvuudella, toiminnan järkevöittämisellä sekä seurakuntien taloudellisen tilanteen heikentymisellä. Seurakuntien välisten rajojen vähentyminen tekee mahdolliseksi työvoiman paremman liikkuvuuden koko uuden seurakunnan alueella. Neljän seurakunnan mallin katsotaan helpottavan seurakuntien yhteistyön ja johtamisjärjestelmän kehittämistä, seurakuntien ja yhtymän välisen yhteistyön järjestämistä sekä resurssien jakamista.

Turun ja Kaarinan kaupunkien väkiluku kasvaa loivasti, mutta seurakuntien jäsenmäärä laskee. Vain kaksi kolmasosaa osa kaupunkien uusista asukkaista tulee myös seurakuntien jäseniksi. Seurakuntarakenteen muutos antaa mahdollisuuden sopeutua tulevaisuudessa mahdollisiin talouden sopeuttamistoimiin henkilöstön ja kiinteistöjen käytön osalta.

Seurakuntien tulevaan sisäiseen organisaatioon selvitysmies ei ota kantaa, vaan seurakunnat tulevat itse päättämään rakentuuko se aluetyön, kappelimallin vai työalojen mukaan. Neljän seurakunnan mallin toteutuessa myös yhtymän ja yhteisten työmuotojen roolia on tarkasteltava uudelleen. Selvitysmies katsoo, että seurakuntien resurssien yhdistyessä eteen tulee kysymys siitä, minkä verran uudessa tilanteessa tarvitaan resursseja vielä seurakuntayhtymästä.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli käsittelee selvitysmiehen raporttia toukokuussa tuomiokapitulin istunnossa. Seuraavaksi tuomiokapituli tekee esityksen seurakuntajaon muuttamisesta Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän seurakunnille ja yhteiselle kirkkovaltuustolle. Seurakuntien lausuntojen ja tuomiokapitulin esityksen pohjalta kirkkohallitus päättää seurakuntajaon muuttamisesta.

Selvitysmiehen raportti löytyy kokonaisuudessaan arkkihiippakunnan nettisivuilta.

Kuva Piikkiön kirkosta: Jussi Vierimaa

Lue myös:

Piikkiöläiset vastustavat seurakuntaliitosta – adressissa jo yli 1000 nimeä

Arkistojuttu: Turkuun ehdotetaan viiden suomenkielisen seurakunnan yhtymää

Edellinen artikkeliYhdenvertaisuutta valvova Pimiä perustelee, miksi vihkimättä jättäminen rikkoo lain henkeä
Seuraava artikkeliHautajaisia ei vietettykään ilman saattoväkeä – pappi kutsui alakoululaiset mukaan

Ei näytettäviä viestejä