Piikkiöläiset vastustavat seurakuntaliitosta – adressissa jo yli 1000 nimeä

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän rakenneuudistuksessa kaavaillaan Piikkiön seurakunnan yhdistämistä Kaarinan seurakuntaan. Kaikkia piikkiöläisiä suunnitelma ei kuitenkaan miellytä. Piikkiössä on kerätty reilusti yli 1000 nimeä oman seurakunnan säilyttämisen puolesta.

Allekirjoittajien määrä on merkittävä, sillä Piikkiön alueella asuu noin 7600 ihmistä, joista seurakuntaan kuuluu noin 6100. Piikkiön seurakuntaneuvoston jäsen Kirsi Huoponen kertoo, että koko seurakuntaneuvosto oli yksimielisesti adressin takana.

– Haluamme säilyttää oman seurakunnan, koska seurakunnallemme on ominaista lämminhenkisyys, läheisyys ja tuttuus. Seurakunnan tulee olla yhteisöllinen ja paikallinen ja sinne pitää olla helppo tulla.

Huoponen korostaa myös, että piikkiöläisillä on edelleen oma identiteetti, joka halutaan säilyttää.

Piikkiön kunta liitettiin Kaarinaan vuonna 2009. Tällöin Piikkiön seurakunta liittyi osaksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymää. Kaarinan seurakunta on esittänyt, että Piikkiön seurakunta liitettäisiin siihen.

– Liitoksessa päätöksenteko liukuu kauemmas ja omien työntekijöiden asema muuttuu, Huoponen sanoo.

Huoposen mukaan on vaarana, että seurakunta muuttuu etäisemmäksi eivätkä ihmiset halua enää kuulua siihen.

– Piikkiön seurakunta pärjää taloudellisesti erittäin hyvin, ja pieni seurakunta on myös ketterämpi tekemään taloudellisia päätöksiä, Huoponen kertoo.

Nimien keruuta aiotaan Huoposen mukaan jatkaa lopulliseen päätökseen asti.

– Adressilla haluamme välittää arkkipiispalle asti viestin Piikkiön aktiivisuudesta ja puolustaa vuosien työn tuloksia.

Yhteistyötä Kaarinan seurakunnan kanssa piikkiöläiset olisivat kuitenkin Huoposen mukaan halukkaita lisäämään.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kehittämishankkeessa tavoitellaan säästöjä seurakuntien yhdistämisellä. Yhteisymmärrystä liitoksista ja uusista rajoista ei kuitenkaan ole vielä löytynyt.

Seurakunnilla oli mahdollisuus tehdä asiasta aloitteita kevään loppuun asti. Seuraavaksi Turun tuomiokapituli käsittelee aloitteita ja selvittää niiden toteuttamismahdollisuuksia. Lopullisen päätöksen tekee Kirkkohallitus tuomiokapitulin lausunnon pohjalta. Päätöksenteon ja uudistuksen toteutuksen aikataulu ei ole vielä tiedossa.

Kuva: Saara Paatero

Lue myös:

Turkuun ehdotetaan viiden suomenkielisen seurakunnan yhtymää

Edellinen artikkeliKansainvälinen uskontotieteen konferenssi kokoontuu Helsingissä
Seuraava artikkeli”Kirkkolaivan kurssia ei voi kääntää kevein perustein”

Ei näytettäviä viestejä