Seitsemän uskontojohtajaa: Tuomitsemme kaiken uskonnollisen ja ideologisen väkivallan ja vihapuheen

Suomen uskontojohtajat ovat allekirjoittaneet julkilausuman, jossa he tuomitsevat maailmalla eri uskontojen edustajiin kohdistuneet väkivallanteot sekä kaiken vihapuheen, jota harjoitetaan uskonnon tai ideologian nimissä.

”Me allekirjoittaneet olemme seuranneet järkyttyneinä ja surullisina eri uskontojen edustajiin maailmalla kohdistuneita väkivallantekoja. Myös Suomessa ihmiset ovat joutuneet kärsimään häirinnästä ja vahingonteosta uskontonsa vuoksi”, julkilausumassa sanotaan.

Uskontojohtajat vetoavat ihmisten oikeudentuntoon ja lähimmäisenrakkauteen ja korostavat, että kaikkien ihmisten yhtäläistä ja loukkaamatonta ihmisarvoa tulee kunnioittaa. He vetoavat, että kaikki sanoutuisivat irti fyysisestä, seksuaalisesta ja henkisestä väkivallasta sekä omaisuuden turmelemisesta.

”Uskontojen sanoma on rauhan, ei väkivallan sanoma. Kehotamme kaikkia yhteisöjemme jäseniä muistamaan rukouksissa niitä, jotka ovat joutuneet väkivallan uhreiksi tai parhaillaan surevat menetettyjä rakkaitaan niin Uudessa-Seelannissa kuin Hollannissakin ja muualla maailmassa”, johtajat sanovat.

Julkilausuman on allekirjoittanut seitsemän uskontojohtajaa. He ovat Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja, USKOT-foorumi ry:n puheenjohtaja Yaron Nadbornik, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, katolisen kirkon piispa Suomessa Teemu Sippo SCJ, Suomen Islam-seurakunnan puheenjohtaja Gölten Bedretdin, Suomen Islamilainen Neuvosto ry:n puhemies Anas Hajjar ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mari-Anna Auvinen.

”Sama lähimmäisenrakkauden vaatimus sisältyy kaikkien edustamiemme uskontojen opetuksiin. Meidän on kohdeltava toisiamme niin kuin haluamme itseämme kohdeltavan. Meidän tulee huolehtia kaikkien lasten ja nuorten turvallisuudesta sekä hyvinvoinnista. Meidän tulee tunnistaa ja estää kaikki naisiin kohdistuva väkivalta”, uskontojohtajat sanovat.

Kuva: Olli Seppälä. Uskontojen rauhan ja toivon kävely Helsingissä 2015.

Lue myös:

USKOT-foorumi tuomitsee Uuden-Seelannin moskeijaiskun ja muistuttaa, että Suomessakin moskeijoita on vandalisoitu

Pääkirjoitus: Jokainen kirkon jäsen osallistuu terrorismin vastaiseen työhön

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliHallinto-oikeus: Porin Teljän seurakunta ei rikkonut lakia jatkaessaan messujen järjestämistä Sleyn
Seuraava artikkeliKolumni: Virossa vieras valta sysäsi kirkon yhteiskunnan laidalle, mutta Suomessa sitä tehdään oma-aloitteisesti

Ei näytettäviä viestejä