Sadinmaasta leivotaan poliitikkoa

Kirkkoa kritisoivista kirjoituksistaan tunnettu helsinkiläinen julkkispastori Kai Sadinmaa harkitsee eduskuntavaaliehdokkuutta. Vasemmistoliitto on kosiskellut.

– Minua on kysytty eduskuntavaaliehdokkaaksi, Sadinmaa myöntää pienen lämmittelyn jälkeen.

Sadinmaan mukaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pyysi häntä jo eurovaaliehdokkaaksi. Sadinmaa ei lähtenyt, koska näki, että se olisi tuhonnut hänen kirjansa 10 käskyä kirkolle (Into Kustannus 2014).

– Siitä olisi tullut vaalikirja. Samalla oli Arhinmäen kanssa puhetta eduskuntavaaleista, lupasin harkita.

Helsingin Vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Jorma Pikkarainen kertoo, että puolueosastot kokouksessaan voivat esittää eduskuntavaalien ehdokasehdokkaita tai tämän voi tehdä 10 helsinkiläistä vasemmistoliiton jäsentä. Tämän jälkeen saattaa olla vielä äänestykset. Ennen Pikkaraisen lomallelähtöä Sadinmaasta ei ollut esitystä tullut.

Vasemmistoliittoa ei ole perinteisesti mielletty kirkkoa lähinnä olevaksi puolueeksi. Viime aikoina tilanne on kuitenkin muuttunut. Pikkaraisen mukaan joitakin pappeja on ollut ehdolla aiemminkin puolueesta.

– Meillä on myös aktiivisia seurakuntalaisia ollut ehdolla, Pikkarainen sanoo.

Sadinmaa muistaa papeista vain Vasemmistoliiton edeltäjässä SKDL:ssä kansanedustajana palvelleen Terho Pursiaisen.

Soitellen sotaan Sadinmaa ei ole ehdokkuuteen pyrkimässä.

– Prosessoin asian läpi vakavasti. Se on iso juttu, kyllä siinä menettääkin jotain, pappina on vapaampi sanomaan asioita ääneen.

– Minulla on ollut pitkään ajatus, etten halua sitoutua puoluepoliittisesti ja että sitä pappeuskin edellyttää. Mutta nyt tilanne on toinen monella, aika vaatii politisoitumista, pitäisi näyttää väriä. Tässä maassa on oikeistolainen hegemonia. Toivon, että vasemmisto löytäisi oman identiteettinsä uudelleen, se on niin hävöksissä.

Jos Sadinmaa ehdokkaaksi päätyisi, hän ei ole varma, ottaisiko puoluekirjaa vai olisiko sitoutumaton.

Yksi ammatinvaihtoon kannustava asia on myös se, että työ virkapappina on ollut hänelle aina vähän vaikea paikka, vaikka pappeus sinänsä tuntuukin hyvältä. Tällä hetkellä hän on työtön.

– Kirjani jälkeen tuli pysähtymisen paikka, onko minulle paikkaa kirkossa enää olleenkaan noin ammatillisesti. Kyse ei ole siitä, miten minuun suhtaudutaan kirkossa, vaan miten itse suhtaudun. Eli miten minä työntekijänä löytäisin ammatillisesti mielekkään paikan. Työ on ollut takkuista iän kaiken, en ole oikein asettunut. Olisiko homma nähty nyt, en tiedä.

Sadinmaa on hyvin itsenäinen ajattelija, jonkinlainen yksinäinen susi. Puoluekurin kanssa voisi tulla ongelmia. Vai?

– Kyllähän minä vähän auktoriteettikammoinen olen. Toiset sanoo, että ei sinun sinne kannata edes yrittää just sen takia myöskään. Mutta kun olen tutustunut puolueen ohjelmiin, kyllähän Vasemmistoliiton ohjelman monen kohdan takana voi seistä.

Lue myös: Salmesta Oulun demareiden puheenjohtaja

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliProfessori: En lähtisi kultahampaiden perässä juoksemaan
Seuraava artikkeliMannerheimin kallio kesäkirkkona

Ei näytettäviä viestejä