Säätytalolla etsitään työkaluja Syyrian ja Myanmarin sovintoon

Helsingin Säätytalolla järjestetään 30.3.–2.4.2014 korkean tason kansainvälinen konferenssi, jossa pohditaan kansallisen dialogin mahdollisuuksia Syyrian ja Myanmarin sisäisten konfliktien ratkaisemisessa.

Säätytalon konferenssiin Conference on National Dialogue and Mediation Processes ottaa osaa Syyriassa aktiivisesti vaikuttava Syria Initiative -aloitteen johtaja Aziz Hallaj. Aloite pyrkii edesauttamaan paikallisten toimijoiden rauhanrakennustyötä omissa yhteisöissään Syyrian sisällä. Tätä työtä tukee myös Lähetysseura.

– Humanitaarinen apu on tärkeää, mutta lopulta se on vain väliaikainen laastari. Avun ohella konfliktin päättymisestä on käytävä vuoropuhelua samanaikaisesti usealla eri tasolla, sanoo Lähetysseuran vaikuttamistyön päällikkö Kristiina Rintakoski.

Lähetysseura on vuodesta 2012 lähtien tukenut rauhan ja sovinnon työtä kestävien ratkaisujen löytymiseksi myös Myanmarin eli entisen Burman vuosikymmeniä jatkuneen konfliktin päättämiseksi. Suomen ulkoministeriön rahoittamassa hankkeessa on kiinnitetty huomiota erityisesti etnisten ryhmien ja kansalaisyhteiskunnan osallisuuden vahvistamiseksi rauhanprosessissa.

Lähetysseuran kumppanijärjestön Euro-Burma Officen (EBO) johtaja Harn Yawnghwe on yksi konferenssin merkittävimmistä osanottajista. Yawnghwe on viimeaikaisten tulitaukoneuvotteluiden tärkeä taustavaikuttaja.

– Myanmarissa neuvottelut maanlaajuisesta tulitauosta ovat herkässä vaiheessa, mutta suunta on lupaava. Tärkeä seuraava askel on saada varsinainen poliittinen vuoropuhelu konfliktin taustalla olevista kysymyksistä käynnistymään yhdessä sovitulla tavalla, Rintakoski sanoo.

Kansallisilla dialogeilla tarkoitetaan pelkkää rauhanvälitystä pidempikestoisempia ja laajempia prosesseja. Niissä paikalliset toimijat ratkaisevat kysymyksiä muun muassa perustuslain uudistamisesta, vaaleista, armeijan ja aseellisten joukkojen integroimisesta, vähemmistöoikeuksista ja federalismista.

Hallaj ja Yawnghwe sekä kymmenet muut kokeneet neuvottelijat, toimijat ja tutkijat tapaavat konferenssissa, joka tarjoaa mahdollisuuden jakaa käytännön kokemuksia ja pohtia mitä niistä voidaan oppia. Näin voidaan tukea nykyisiä ja tulevia dialogiprosesseja ja auttaa kestävässä rauhan ja sovinnon työssä. Tarkasteltavina tapauksina ovat Etelä-Afrikka, jossa prosessi on jo käyty, Jemen ja Myanmar, joissa se on parhaillaan käynnissä, sekä Syyria.

Konferenssin järjestäjinä on Ulkoministeriö, Suomen Lähetysseuran, Kirkon Ulkomaanavun sekä useita kansainvälisiä järjestöjä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliOi Jerusalem, minkä sotkun saitkaan aikaan
Seuraava artikkeliKotimaa24 tavoitti kantelijan: ”Lapseni joutuu käytävälle odottamaan”

Ei näytettäviä viestejä