Saattohoidon osaamista parannetaan yhteisvastuuvaroin

Vuonna 2014 Yhteisvastuukeräyksen kotimaisena kohteen oli saattohoito. Kiistellystä kampanjasta sai alkusysäyksen ja rahoituksen saattohoitoa kehittävä hanke.

Kuluneen vuoden aikana yhteisvastuuvaroin on järjestetty useita alueellisia saattohoitokoulutuksia muun muassa lääketieteen opiskelijoille ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä yleisölle avoimia ja eri kohderyhmille suunnattuja saattohoitoaiheisia seminaareja.

Yhdeksässä hoitoyksikössä eri puolilla Suomea on käynnistetty puolen vuoden mittainen koulutusta, konsultointia ja työnohjausta sisältävä saattohoito kehittävä prosessi. Sairaalasielunhoitajien välityksellä on jaettu osaamista ympäri maan erityisesti kuolevan ihmisen vakaumuksen sekä henkisten ja hengellisten tarpeiden tukemisessa ja elämän muistelussa.

– Saattohoidon kehittäminen on alkanut kiinnostaa suomalaisia, toteaa Terhokodin johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö, sairaanhoitopiirit, potilasjärjestöt, oppilaitokset sekä evankelis-luterilainen kirkko ja seurakunnat ovat lähteneet yhteistyöhön parantamaan saattohoidon saatavuutta ja tasoa Suomessa.

– Koulutuksen ja osaamisen kehittämisen ohella tavoitteemme on saada saattohoito lisätyksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelmiin, jolloin se tulisi huomioiduksi alueellisten terveyspalvelujen järjestämisessä, Hänninen sanoo.

Hän muistuttaa, että hyvä saattohoito on muutakin kuin kivunlievitystä.

– Myös kuolevan ihmisen perhe tarvitsee tukea. Liian usein perhe jääkin sivurooliin, mikä pahimmillaan vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi lasten hyvinvointiin vuosikausiksi eteenpäin.

Yhteisvastuun keräysjohtajan Tapio Pajusen mukaan kampanja lisäsi ihmisten tietoutta saattohoidosta ja synnytti tahtoa ja toimintaa saattohoidon parantamiseksi.

Kuva: Kirkkopalvelut. Yhteisvastuun saattohoitojulisteet herättivät laajaa keskustelua.

Lue myös:

Vantaalla tuetaan Yhteisvastuuvaroin kotisaattohoitoa

Oulun seurakunnat tukevat Yhteisvastuulla kaupunginsairaalan saattohoito-osastoa

Yhteisvastuu onnistui edistämään suomalaisen saattohoidon kehitystä

Edellinen artikkeliHaluatko vaikuttaa kirkossa? – Näin pääset ehdolle kirkolliskokousvaalissa
Seuraava artikkeliPiispa: Lähetyskäsky voimassa myös maahanmuuttajia kohdatessa

Ei näytettäviä viestejä