Ryhmäkanne ei välttämättä auttaisi uskonnon uhreja

Aloite uudesta ryhmäkannelaista on saanut eduskunnassa jo yli kolmekymmentä allekirjoitusta. Aloitteen on jättänyt Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie. Allekirjoittaneet ovat pääasiassa vasemmistoliiton, sosialidemokraattien ja vihreiden kansanedustajia.

Ryhmäkanteena useampi ihminen voisi aloittaa yhdessä yksittäistä tahoa vastaan keskenään samankaltaisia rikkomuksia koskevan oikeusprosessin.

Ryhmäkannetta voisivat Lapintien mukaan hyödyntää esimerkiksi ammattijärjestöt, eri kansalaisjärjestöt tai eri edusryhmien etua ajavat yhdistykset. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee uskonnon uhrit.

Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila ei suoralta kädeltä lämpene ajatukselle ryhmäkanteesta.

– Oikeudenkäynnit eivät tähän asti ole kuuluneet UUT:n käyttämiin keinoihin vaikuttaa. En usko, että mahdollisuus joukkokanteisiin kovin paljon muuttaisi tätä. Käytämme pienet resurssimme mieluummin muuhun kuin pitkiin oikeusprosesseihin, Valkila sanoo Kotimaa24:lle.

Valkila muistuttaa, että UUT ry työskentelee pääasiassa sellaisten monimutkaisten ongelmien parissa, jotka eivät ole rikosoikeuden mukaan rangaistavia tekoja.

– Esimerkiksi uskonyhteisö voi manipuloida ihmisiä lahjoittamaan rahaa, pitämään homoseksuaalisuutta syntinä, kieltäytymään verensiirrosta ja pelottelemaan lapsia helvetillä tai demoneilla, mutta näitä ei pidetä rikoksina, Valkkila muistuttaa.

Annika Lapintie perustelee aloitettaan sillä, että yksittäiselle ihmiselle oikeudenkäynti on yleensä vaikea ja kallis prosessi ja moni jättää tästä syystä hakematta itselleen oikeudellista suojaa. Ryhmäkanne olisi Lapintien mukaan myös yhteiskunnan kannalta useita erillisiä kanteita edullisempi ja tukisi riitojen ennaltaehkäisyä.

Ryhmäkanteen etenemisestä kertoo Kansan Uutisten verkkolehti.​

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKristillisen kirjan puolesta – Katso videolta Pauliina Rauhalan puhe
Seuraava artikkeliLaajasalo: Kirkon tabu ei ole seksi vaan Jeesus

Ei näytettäviä viestejä