Ruotsin kirkon tiedostoihin kaikkien aikojen suurin hakkerointihyökkäys – Haittaa hautaamista

Ruotsin kirkon digitaalisiin järjestelmiin kohdistunut hakkerointi hävitti muun muassa sukuhautoihin haudattujen kirstujen paikat. Hakkerointi on toistaiseksi estänyt uudet hautaukset sukuhautoihin muun muassa Göteborgin itäisellä hautausmaalla. Kuva: Mari Teinilä

Marraskuun lopussa hakkeroitiin Ruotsin kirkon ja sen yhteydessä noin 500 seurakunnan sivustot. Ruotsin kirkon tiedottajan Martin Larssonin mukaan tämä kaikkien aikojen suurin kirkkoon kohdistunut hakkerointi on niin sanottu ransomware-hyökkäys, eli rahan kiristämishyökkäys. Hakkeroinnin aiheuttamien vahinkojen korjaus on edelleen käynnissä.

– Ruotsin kirkko on koko ajan ollut tiukasti sillä kannalla, että se ei maksa mahdolliselle kiristäjälle yhtään mitään, Larsson sanoo Kotimaalle.

Ruotsin kirkkoa oli siviiliyhteiskunnan valmiuteen liittyvien viranomaisten toimesta varoitettu kymmenen päivää ennen hyökkäystä kirkon digitaalisten järjestelmien haavoittuvuudesta. Viranomaisten lähettämä viesti oli kuitenkin lähetetty väärälle vastaanottajalle.

MARTIN LARSSONIN mukaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, esimerkiksi laskujen viivästyneissä maksuissa, laskuttajat ovat osoittaneet pitkämielisyyttä. Vielä ei ole tiedossa hakkeroinnin aiheuttamien kaikkien vahinkojen suuruus muun muassa henkilötietoihin liittyen.

Se on tiedossa, että hakkeroinnin yhteydessä hävisivät muun muassa digitaaliseen muotoon säilytetyt hautausmaiden perhehautoja koskevat tiedot. Tietojen häviäminen on estänyt uusien hautapaikkojen kaivamisen sukuhautoihin.

Dagens Nyheter -lehdessä 9.12. julkaistussa artikkelissa haastateltiin Göteborgin itäisen hautausmaan työntekijää Robert Ericson Morbergia.

Hänen mukaansa sukuhaudassa saattaa olla kahdeksan kirstua ja 18 uurnaa. Niiden tarkka sijainti pitää tietää ennen kuin uusia hautoja voi kaivaa.

Esimerkiksi Göteborgissa on noin 750 arkkuhautausta vuodessa. Niistä noin puolet haudataan uusiin hautapaikkoihin ja puolet sukuhautoihin tai sellaisiin hautoihin, joihin on ennestään haudattu joku. Hautauksia sukuhautoihin ei ole voitu tehdä marraskuun lopun jälkeen.

Martin Larssonin mukaan kirkon viestintään ei ole tullut tietoa siitä, että hautausten siirtäminen olisi aiheuttanut suurempia ongelmia.

Edellinen artikkeliNäkökulma: Voisiko tuleva presidentti toivottaa Eid mubarak ja hyvää hanukkaa?
Seuraava artikkeliAfganistanin paperittomilla pakolaisilla ei ole sijaa majataloissa

Ei näytettäviä viestejä