Romanikerjäläisten hätämajoitus käynnistynyt hyvin Helsingissä – ”Mitään järjestyshäiriöitä ei ole e

Helsingin seurakuntien johtava erityisdiakonian työntekijä Marita Nummelin alkoi puhua jo viime talvena järjestöjen ja kaupungin ihmisten kanssa hätämajoituspaikkojen lisäämisestä niin, että myös muut kuin helsinkiläiset asunnottomat tulisivat paremmin huomioiduksi.

Nyt Helsingin seurakunnat, Diakonissalaitos, järjestöt ja Helsingin kaupunki ovat yhdistäneet voimansa ja Nummelin iloitsee hyvästä yhteistyöstä.

Liikkuvalle väestölle tarkoitettu hätämajoitus avattiin Hermannin diakoniatalossa perjantaina 4.11. ja Diakonissalaitoksen Munkkisaaren kiinteistössä viikko sitten keskiviikkona.

Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto on myöntänyt Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle lisäavustuksen käytettäväksi tilapäiseen hätämajoitukseen.

Hätämajoituksissa on yöpynyt viime öinä yhteensä 45–51 henkeä. Heistä suurin osa on romanialaisia ja bulgarialaisia, mutta joukossa on myös Suomen kansalaisia. Nummelin on ollut itse vastaanottamassa majoittujia.

– On ollut hienoa jakaa iloa näiden ihmisten kanssa ja saada yhteys heihin. Minkäänlaisia järjestyshäiriöitä ei ole esiintynyt. Ihmiset käyttäytyvät todella hyvin ja arvostavat tätä palvelua. He ovat väsyneitä ja tulevat tänne nukkumaan ja lepäämään, Nummelin kertoo Kotimaa24:lle.

Yhteisenä kielenä on auttava englanti, kaikkien kanssa ei sitäkään. Silti Nummelin on kokenut kohtaamiset antoisiksi.

– Halaukset, katseet ja sydämen päälle painautuvat kädet kertovat omaa kieltään. Yötyöntekijöissä on onneksi myös romanian- ja bulgariankielentaitoisia ihmisiä, joilla on aivan toisenlaiset mahdollisuudet päästä syvällisempään vuorovaikutukseen majoittujien kanssa.

Diakonissalaitos järjestää hätämajoitusta yhteistyössä Helsingin seurakuntien erityisdiakonian kanssa jaksoittain korkeintaan 21 yötä. Majoitus on auki yön kerrallaan, iltayhdeksästä aamuseitsemään. Hätämajoituksessa yöpyville tarjotaan teetä ja lahjoitusleipää, tukea ja neuvontaa.

Hermannin diakoniatalon kanta-asiakkaat ovat ottaneet uuden majoittujien ryhmän vastaan hyvin.

– Heillä on monilla omaa kokemusta asunnottomuudesta, ja he ovat olleet sitä mieltä, että täytyyhän jokaisella olla makuusija, Nummelin kertoo.

– Toki olemme saaneet myös negatiivista palautetta ja kuulleet rasistisia mielipiteitä.  

Marita Nummelin toivoo, että kaupunki järjestää hätämajoitusta kaikille sitä tarvitseville riippumatta ihmisen statuksesta.

– Jokainen ihminen on Jumalan luoma riippumatta kansallisuudesta tai Suomessa oleskelun motiiveista. Jo perusinhimillisyyden näkökulmasta on välttämätöntä tarjota kaikille talvella katto pään päälle.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee tänään kokouksessaan kaupunginhallituksen esitystä hätämajoitusta koskevien sosiaali- ja terveysviraston ohjeiden täsmentämiseksi ja riittävän nopean majoituspaikkojen tarjoamisen takaamiseksi.

Alkuperäisen aloitteen tekijät Thomas Wallgrén ja Veronika Honkasalo ovat olleet huolissaan siitä, että Helsingin kaupungin työntekijöiden saama ohjeistus tammikuussa 2016 vaaransi ihmishenkiä. Heidän mukaansa Helsingin sote-viraston hätämajoitusta koskeva ohjeistus ei ole kaikilta osin perustuslain mukainen.

Helsingin kaupungin päätöksiä odotellessa Helsingin seurakunnat ovat sopineet pitävänsä kirkkojaan tai muita tilojaan öisin avoinna vuorotellen viikon kerrallaan hätämajoitusta varten. Ensi maanantaina alkaa hätämajoitus Lauttasaaren seurakunnassa, ja siitä viikon päästä se siirtyy Paavalin kirkolle. Mukaan projektiin on lupautunut runsaasti vapaaehtoisia.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Helsingin seurakunnat vahvasti mukana asunnottomien hätämajoituksen järjestämisessä

Edellinen artikkeliHelsingissä meneillään köyhyysviikko – taideteoksia niukkuudesta ja näköalattomuudesta
Seuraava artikkeliMinisteri Vehviläinen: Kunnat ja seurakunnat tiiviimpään yhteistyöhön

Ei näytettäviä viestejä