Rokkipappina tunnettu rovasti Tarvo Laakso on kuollut

Pappina ja suomigospelin uranuurtajana tunnettu Tarvo Laakso on kuollut syöpäsairauden uuvuttamana. Kuollessaan Laakso oli 67-vuotias. Ennen eläkkeelle jäämistään hän toimi pappina Tampereen Harjun seurakunnassa.

Suurelle yleisölle Laakso tuli tunnetuksi jo 1970- ja 1980-lukujen taitteessa, jolloin hän julkaisi ensimmäiset albuminsa. Sähköpaimen -levyn (1981) Krusifiksin juurella -laulu on muodostunut suomalaisen gospelin klassikoksi.

Muusikkona Laakso oli aktiivinen viime aikoihin asti. 2000-luvulla hän julkaisi useiden albumien lisäksi myös omaelämäkertansa ja otti osaa vuoden 2021 Papisto-televisiosarjaan, jossa seurattiin seurakuntapastoreiden elämää eri puolella Suomea. Pilkettä ei Laakson silmistä puuttunut. Sarjassa Laakso puhui avoimesti urastaan, perheestään, uskostaan ja kirkosta. Viimeisessä jaksossa hän summasi kuljettua matkaa toteamalla, että ”Jumala vie. Hän tietää, mikä mulle on hyväksi ja mitä varten mä oon olemassa.”

Laakson musiikillinen kirjo oli laaja ja levykokonaisuuksien tyyli vaihteli ”mies ja kitara”-tunnelmoinnista rokimpaan ilmaisuun ja kansanmusiikkiin asti. Kaksi asiaa säilyi kuitenkin halki tuotannon: leikittelevä omaäänisyys ja vahva luottamus Jumalaan. Laulussaan Taivas vartoo kirjettäni laulaja käyttää kirjettä metaforana maallisesta matkastaan, jota aika kirjoittaa. Viimeisessä säkeistössä Laakso kertoo, kuinka ”kerran koittaa hetki, jolloin kirje valmis on”. Nyt Laakson kirje on tullut valmiiksi. Loistakoon hänelle ikuinen valo.

Niilo Rantala

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVanhoillis­lestadiolainen rippikoulu pyörähti käyntiin Keniassa – Opettajina on suomalaisia
Seuraava artikkeliEspoo Cinén elokuvasarjat päästävät vähemmistöt ääneen

Ei näytettäviä viestejä