Räsänen kehotti kirkolliskokousta puolustamaan avioliittoa

Kirkollisista asioista vastaava sisäministeri Päivi Räsänen (kd) kehotti kirkolliskokousedustajia linjaamaan avioliittolaista käytävää yhteiskunnallista arvokeskustelua. Räsänen esitti valtiovallan tervehdyksen kirkolliskokoukselle tiistaina Turussa.

Hän toivoi, että eduskunta huomioisi vakavasti evankelis-luterilaisen kirkon kannan, jossa se toivoo avioliittolain säilyttämistä nykyisellään.

– Kysymys avioliiton olemuksesta nostaa esiin syviä maailmankatsomuksellisia ja ihmiskuvaan liittyviä jakolinjoja. Käyty arvokeskustelu osoittaa, että kyse ei ole marginaaliasiasta. Miehen ja naisen välinen avioliitto on ihmiskunnan historian merkittävin ja vanhin ihmisten välinen sopimus, vanhempi kuin mitkään muut oikeudelliset tai valtiolliset sopimukset, Räsänen totesi puheessaan Turun kristillisellä opistolla.

Räsänen sanoi, että mahdollinen lainmuutos ei vaikuttaisi vuosituhantiseen Raamatun opetukseen, joka on ilmaistu luomiskertomuksessa avioliiton asetussanoissa, Jeesuksen omassa opetuksessa avioliitosta ja apostoli Paavalin ajattomuuteen ulottuvassa avioliiton vertauskuvassa Kristuksen ja seurakunnan suhteesta.

– Sen sijaan se aiheuttaisi ristiriitatilanteita vakaumuksen ja käytänteiden välillä ja koskettaisi oikeutta ilmaista vakaumus ja toimia uskonsa mukaan, hän jatkoi.

– Haluan osaltani rohkaista teitä, hyvät kirkolliskokousedustajat! Nyt on oikea hetki tuoda kirkon ääni keskusteluun. Ylimmän kirkollisen elimen päätöksentekijöinä teillä on avainasema linjata osaltanne tätä yhteiskunnallista arvokeskustelua, Räsänen totesi.

Arkkipiispa Kari Mäkinen nosti vastauspuheenvuorossaan esiin sen, ettei avioliittoasia ole parhaillaan kirkolliskokouksen käsiteltävänä. Ministeri Räsäsen tavoin Mäkinen piti tärkeänä osallistumista avioliittolain muutoksesta eduskunnassa käytävään keskusteluun.

– Kelpo kristityt osallistuvat siihen jo nyt. Ihmiset tulevat kristillisen uskon ja kristillisen etiikan pohjalta erilaisiin johtopäätöksiin. Niiden perusteella ei voi arvioida ihmisten uskoa ja kristillisyyttä, Mäkinen sanoi.

Kuvassa sisäministeri Päivi Räsänen, arkkipiispa Kari Mäkinen ja kirkolliskokouksen varapuheenjohtaja Timo Sahi kirkolliskokouksen kahvipöydässä.

Kuva: Mari Teinilä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKansliapäällikön Facebook-projekti: Ilmianna kirkollinen jargon!
Seuraava artikkeliKirkkojen maailmanneuvosto: Pikaiset toimet tarpeen nigerialaistyttöjen löytämiseksi

Ei näytettäviä viestejä