Radion aamuhartaus siirtyy esitettäväksi klo 6.50 – ”Onhan tämä suoraan sanottuna harmi”

Yle Radio1:n aamuhartaus siirtyy ensi maanantaista 10.1. alkaen esitettäväksi uuteen kellonaikaan 6.50. Samalla aamuhartauden pikauusinta jää pois. Aiemmin aamuhartaus on lähetetty ensimmäisen kerran kello 6.15 ja pikauusintana kello 7.15.

Muutoksen taustalla on Yle Radio 1:n kanavauudistus, jossa kanavan ohjelmavirtaa uudistetaan kauttaaltaan, kertoo Kirkon viestinnän vs. ohjelmapäällikkö Hanna Paavilainen. Kirkon viestintä vastaa Yle Radio 1:llä lähetettävien hartausohjelmien tuottamisesta.

– Onhan tämä suoraan sanottuna harmi. Joudumme samalla luopumaan aamuhartauksien toisesta ohjelmapaikasta, sillä kanavan linjaus on, että ohjelmia ei enää pikauusita. Tykkäsimme enemmän aiemmasta lähetysajasta kello 7.15. Paras se oli muinoin kello 7.50 juuri ennen uutislähetystä, Paavilainen sanoo.

Viimeksi radion aamuhartauksien esitysaikaa muutettiin alkuvuonna 2018. Ennen sitä aamuhartauden pikauusinta esitettiin kello 7.50. Silloin muutos herätti kipakkaa palautetta ja sitä vastustettiin addressilla.

Edellisen lähetysajan muutoksen jälkeen aamuhartauksien kuuntelijamäärät ovat pienentyneet. Vuonna 2017 kello 7.50 lähetettävällä aamuhartaudella oli Hanna Paavilaisen mukaan keskimäärin 135 000 kuuntelijaa. Vuonna 2021 kello 7.15 lähetettävällä hartaudella oli keskimäärin 90 000 kuuntelijaa. Aamun ensimmäinen radiohartaus kello 6.15 tavoitti keskimäärin 48 000 kuuntelijaa.

Hartauksien kuuntelijamäärät Yle Areenassa ovat olleet Paavilaisen mukaan pienessä nousussa, mutta toistaiseksi puhutaan joistain sadoista tai tuhansista kuuntelijoista hartautta kohden.

Palautetta aamuhartauden aikaistamisesta on tullut jonkin verran.

– Äänekkäintä palautetta antavat he, joiden arkeen tämä vaikuttaa. Jollekin tämä voi kuulostaa pieneltä jutulta, että mitä väliä on, tuleeko joku ohjelma varttia yli vai kymmentä vaille. Ihmisillä on kuitenkin omat aamurutiinit, joihin hartaus liittyy.

Paavilainen toppuuttelee sellaisia puheenvuoroja, joiden mukaan kyse olisi hartausohjelmien alasajosta Ylellä.

– Kanavauudistuksessa myös muiden ohjelmien pikauusinnat lopetettiin, eikä niidenkään kohdalla ole puhe koko ohjelmatyypin alasajosta.

– Kanavalla tiedostetaan hartausohjelmien erityislaatuisuus. Siellä ollaan kiinnostuneita niiden kehittämisestä ja siitä, miten niille saataisiin lisää kuulijoita. Sellaista viestiä ei ole ollut lainkaan, että hartaudet eivät kiinnostaisi kanavaa.

Radion aamuhartaudet täyttävät tänä keväänä 90 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi 7.3. alkavalla viikolla lähetetään kuuntelijoiden toivehartauksia. Toiveita voi esittää kyselyssä, joka käynnistyy pian Yle Radio 1:llä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispa Jari Jolkkonen: ”Kun ei ole perisyntioppia, ajaudutaan harhakuvitelmaan siitä, että hyvän ja pahan välinen raja kulkee ihmisten tai poliittisten puolueiden välillä”
Seuraava artikkeliSyntymäpäivä­haastattelussa Oulun hiippa­kunnan piispa Jukka Keskitalo: ”Meillä on maailman työntekijä­keskeisin kirkko”

Ei näytettäviä viestejä