Aamuhartauden uusi lähetysaika hämmentää – Yleisöpalaute: Olen silloin aamusuihkussa

Yle Radio 1:n aamuohjelmien aikataulumuutokset ovat herättäneet paljon keskustelua. Kirkon viestintään on tullut kohtuullisen paljon kielteistä palautetta siitä, että aamuhartauden uusinta kuullaan nykyään jo kello 7.15 eikä kello 7.50, kuten aiemmin.

‒ Ihmiset ovat harmistuneet siitä, että uudistus on sotkenut heidän aamurutiininsa. Eräs palautteenantaja valitti, että hän on aina aamusuihkussa kello 7.15. Joku pelästyi, että aamuhartaudet on lopetettu, kun ohjelma ei enää kuulu silloin, kun hänen kelloradionsa menee päälle, kertoo ohjelmapäällikkö Kimmo Saares Kirkon viestinnästä.

Aamuhartauden uskolliset kuuntelijat ovat myös kokeneet, että aikataulumuutoksesta ei tiedotettu riittävästi etukäteen. Saareksen mukaan Yle kyllä tiedotti asiasta ja Kirkon viestinnän nettisivuillakin siitä informoitiin.

‒ Jälkiviisaasti ajatellen olisimme tietysti voineet tehdä asiasta juttua etukäteen vielä vaikka yhteistyössä Kotimaa-lehden kanssa.

Osa haluaa kuunnella ohjelman yhtä aikaa muiden kanssa

Myös osa hartauspuhujista on Saareksen mukaan loukkaantunut uudistuksesta. He kokevat, että tuttu ja turvallinen ohjelmapaikka on vaihtunut, ja ovat huolissaan siitä, tavoittaako ohjelma enää kuulijoita kuten ennen.

Kimmo Saaresta kiinnosti palautteessa erityisesti se, että radion aamuhartaus koetaan hyvin yhteisöllisesti.

‒ Osalle kuulijoista on tärkeää, että virtuaaliyhteisö on koolla yhtä aikaa. Jotkut kertoivat, että osaavat kyllä käyttää Areenaa, mutta aamuhartauden kuuntelu yksin jälkikäteen ei ole sama asia kuin kuunnella sitä yhtä aikaa sadantuhannen muun ihmisen kanssa.

Laajentunut Ykkösaamu on vastavoima sirpaletiedolle ja vihapuheelle

Muutoksen taustalla on se, että Yle Radio 1:n ajankohtaisohjelma Ykkösaamu on pidentynyt puolentoista tunnin mittaiseksi, eli se lähetetään maanantaista perjantaihin kello 7.30–8.59. Aamusoiton jälkimmäinen osa jäi kanavan ohjelmasta pois kokonaan.

Kuulijapalautteisiin vastaava Yle Radio 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färm kertoo Ykkösaamun pidentyneen siksi, että se toimisi entistä paremmin vastavoimana mediakentässä vallitsevalle jyrkän kahtiajakautuneelle mielipiteiden julistamiselle, vihapuheelle ja vääristelylle.

‒ Sirpaletiedon keskellä tarvitaan syventävää, taustoittavaa journalismia. Twitterin kautta saadussa palautteessa uudistusta on vain kehuttu. Facebookin kautta palaute on kahtia jakautunutta. Puolet tykkäävät ja puolet eivät, Färm kertoo.

Iltahartauden myöhäisuusinta on saanut kiitosta

Suoraan Färmille tuleva palaute on ollut enimmäkseen kielteistä. Hän kertoo yllättyneensä siitä, että ihmisiä on harmittanut enemmän klassisen musiikin vähentyminen aamun ohjelmakartassa kuin aamuhartauden aikataulumuutos.

‒ Osa kuulijoistamme toivoo, että Yle Radio 1:llä ei käsiteltäisi lainkaan maailman pahuutta ja ikäviä poliittisia kysymyksiä. Nämä kuulijat eivät luonnollisestikaan halunneet Ykkösaamun lähetysajan pitenevän.

Osa palautteenantajista on kiittänyt siitä, että aamuhartauksien ohjelma-aikaa ei lyhennetty. Erityisen kiitollisia on oltu siitä, että iltahartaudelle saatiin kokonaan uusi uusinta-aika kello 23.00.

Yle nosti hartaudet uudistuksen yhteydessä Areenan etusivunäkymään, jotta ihmiset löytäisivät ne sieltä entistä helpommin, Färm kertoo.

‒ Vanhin ikäluokka kokee muutoksen ongelmallisimmaksi, ja siitä olen tietysti pahoillani. Joillakin menee nyt vuosikymmenien rutiinit uusiksi.

Kirkon viestintä toivoi aamuhartauden lähetysajan säilyvän ennallaan

Kun Yle Radio 1:n arkiaamujen ohjelmakarttaa mietittiin uusiksi, Kirkon viestintä keskusteli Ylen kanssa kolmesta vaihtoehdosta: Aamuhartauden toisen lähetyksen siirtymisestä alkamaan kello 7.15, lähetysajan säilymisestä ennallaan ja hartaudesta osana Ykkösaamua, sekä uusinnan siirtymisestä alkavaksi kello 9 uutisten jälkeen.

Kirkon viestintä sekä kaikkia hartausohjelmia tuottavia kirkkoja ja seurakuntia edustava hartausohjelmien valvontaelin halusivat lähetysajan säilyvän ennallaan. Ylessä kuitenkin suhtauduttiin varauksella hartausohjelmaan keskellä ajankohtaisohjelmaa, vaikka esimerkiksi Viron Vikerradiossa aamuhartaus on osana uutistuntia.

‒ Tätä kokeiltiin meillä noin 15 vuotta sitten, ja palaute oli hyvin kielteistä. Siitä eivät pitäneet sen enempää ajankohtaisohjelman kuuntelijat kuin hartausohjelmien kuuntelijatkaan, Kaj Färm kertoo.

‒ Kello 9 uutisten jälkeinen aika olisi monelle hartauksien ystävälle jo liian myöhäinen, eikä silloin alkavaan Muistojen bulevardiin ehkä haluttu kajota, Kimmo Saares sanoo.

Niinpä aamuhartauden uusinta siirtyi nykyiselle paikalleen alkamaan kello 7.15.

Rajuin ja asiattomin palaute tuli Koraanin luennasta ‒ ”Suostuin ihmiskilveksi, palaute meni myös uniin”

Kaj Färm myöntää valehtelevansa, jos väittäisi, ettei jatkuvan negatiivisen palautteen vastaanottaminen ja siihen vastaaminen tuntuisi missään. Toisaalta hän painottaa, että Yle Radio 1:n kuulijat antavat poikkeuksellisen paljon myös myönteistä palautetta.

Koraanin luentaan ja selittämiseen liittyvä ohjelmasarja sai palautteen antajat pois tolaltaan ennennäkemättömällä tavalla.

‒ Silloin tuli paljon rajua, asiatonta, uhkailevaa palautetta ja henkilöön käypää syyttelyä. Minun väitettiin islamisoivan Suomea. Suostuin ihmiskilveksi palautteen antajien ja muun työyhteisön väliin, ja se meni kyllä uniinkin, Färm muistelee.

Hän kertoo, että syksyllä alkaa vastaava ohjelma juutalaisista kirjoituksista. Tekstejä kommentoi muun muassa rabbi Simon Livson. Ohjelmaa varten käännetään juutalaisia kirjoituksia suomeksi ja uudet suomennokset julkaistaan myös kirjana.

‒ Antisemitismin nousu ympäri Eurooppaa on huolestuttavaa. Tämä pitkään valmisteltu ohjelma tulee nyt julki hyvään ajankohtaan, Färm sanoo.

Kuva: Gun Damén

Lue myös:

Yle Radio 1:n aamuhartauden uusinta siirtyy aikaisemmaksi – syynä Ykkösaamun piteneminen

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliEssee: Vakaumuksen tutkiminen on vaikeaa – perimmältään ehkä mahdotonta
Seuraava artikkeliEi enää mysteerejä – syksyn seurakuntavaaleissa myös valitsijayhdistykset pääsevät kirkon vaalisivustolle

Ei näytettäviä viestejä