Pyysi esirukousta avioliitolleen, tuli torjutuksi, erosi kirkosta – Mitä vastaa kirkkoherra?

Ilkka-lehden mielipidesivulla sunnuntaina ilmestyneessä kirjoituksessa kerrotaan tylystä kohtelusta Lapuan kirkkoherranvirastossa. Kirjoittaja kertoo pyytäneensä esirukousta avioliitolleen.

”Kävelin kirkkoherranvirastoon aroin mielin. Olin niin monesti kokenut sen, että rakkauteni ja sen mukana koko ihmisyyteni ei ollut kaikkialla hyväksyttyä. Pyyntöni esirukouksesta tyrmättiin ilmeettömästi ja totaalisesti. Ei meillä näin ole tehty eikä tulla tekemään. Tuntui siltä, kuin kirkon ovi olisi lyöty edessäni kiinni sellaisella voimalla, etten sitä enää saisi itse auki”, kirjoittaa Mari Haarajärvi
Ilkassa.

Haarajärvi kertoo myös yrittäneensä vedota piispojen suositukseen, että sateenkaariliittojen puolesta voitaisiin rukoilla.

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Matti Salomäki sanoo, että kyse on väärinkäsityksestä ja persoonien yhteentörmäyksestä.

– Käsittääkseni tilanteesta on lähdetty pois ennen kuin on saatu selvitettyä, millä muulla tavoin seurakunta voi huomioida heidän avioliittonsa. Muutoin tilannetta ei meidän puoleltamme lähdetä mediassa avaamaan, sillä tällaiset keskustelut ovat luottamuksellisia.

Salomäki sanoo, että heillä on ollut tapana rukoilla esirukouksessa vain kirkollisesti vihittävien puolesta ennen vihkimistä. Sen vuoksi hän ei pidä piispojen suositusta lukea esirukousta myös samaa sukupuolta olevien avioliittojen puolesta hyvänä ratkaisuna.

– Piispojen suositus on tavallaan ristiriidassa kirkon avioliittokannan kanssa. En myöskään pidä siitä, että esirukousta käytetään kirkkopolitiikan välineenä.

Salomäki sanoo, että heidän seurakuntansa papit voivat oman harkintansa mukaan järjestää rukoushetken samaa sukupuolta olevien parien kanssa ja puolesta esimerkiksi parin kotona. Tosin toistaiseksi Lapuan tuomiokirkkoseurakunnassa ei ole Salomäen tietojen mukaan ollut yhtään kyseistä rukoushetkeä.

– Totta on, että nyt uuden avioliittolain tultua voimaan saattaa syntyä hankalia käytännön tilanteita ihmisten toiveiden ja seurakunnan käytäntöjen välille. Me kuitenkin rukoilemme kaikkien ihmisten puolesta, että Jumalan tahto voisi tapahtua.

Julkisuuteen nousseet seurakuntien sateenkaariparien avioliittojen huomiointia koskevat linjaukset ovat pääosin olleet periaatteellisia. Lapuan tapauksessa on kyse käytännön tilanteesta.

Salomäki kertoo, että he ovat kirkkoneuvostossa keskustelleet menettelytavoista sateenkaariavioliittojen suhteen.

– Ehkä menettelytavoista on vielä syytä keskustella.

”Kirkon ovi oli kiinni. En enää saanut sitä auki. En vaikka olisin halunnutkin. Tunsin, etten enää kelvannut yhteisöön, joka oli minulle tärkeä. Sen tunteen myötä tein ratkaisuni. Jos minä en tällaisena kelpaa, voin lähteä”, kirjoittaa Mari Haarajärvi.

– Olen pahoillani seurakuntalaisen kokemasta pettymyksestä, joka johti eroamiseen. Vastaavissa tilanteissa rohkaisisin seurakuntalaista keskustelemaan seurakuntansa kirkkoherran kanssa ja etsimään yhdessä ratkaisua ristiriitaan, Salomäki sanoo.

Kuva: Pasi Ahola / Lapuan tuomiokirkkoseurakunta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Lue myös:

Rauhan Tervehdys: Konservatiivipapit älähtivät Oulun piispan avioliittokirjeestä

Virikkeitä hääjuhlaan ja häly esirukouksesta – näin eri piispat ohjeistavat pappeja avioliittolaista

Edellinen artikkeliSeitsemän naista ristillä Karjasillan kirkossa
Seuraava artikkeliKolumni: Kaikissa meissä piilee pieni katolilainen

Ei näytettäviä viestejä