Pyhän Olavin päivä ja oopperajuhlat käynnissä Savonlinnassa – myös seurakunta mukana juhlahumussa

Maanantaina 29. heinäkuuta vietetään Pyhän Olavin päivää Norjan kuninkaana vuosina 1015–1030 toimineen Olavi Haraldinpojan kunniaksi. Savonlinnassa Pyhän Olavin päivä on tärkeä merkkipäivä, sillä Pyhä Olavi on Olavinlinnan suojeluspyhimys, jonka mukaan linna on nimetty. Hän oli myös kristinuskon esitaistelija Pohjoismaissa.

Samana aikaan juhlitaan Savonlinnan kaupungin syntymäpäivää. Kaupungin perusti Pietari Brahe 380 vuotta sitten vuonna 1639.

– Savonlinnan Tuomiokirkossa järjestetään Pyhän Olavin päivänä kirkkokonsertti ja esitellään kirkkoa. Olen itse menossa Pässin peijaisiin, Kerimäen kappeliseurakunnan aluekappalainen, rovasti Toivo Loikkanen kertoo.

Pässin peijaiset on Pyhän Olavin killan järjestämä tapahtuma, jossa Loikkanen vastaa ruoan siunaamisesta. Peijaisissa kerrotaan Pyhän Olavin historiasta ja perinteistä.

– Haluamme olla mukana oman kaupungin juhlassa. Onhan kysymyksessä myös kirkollinen perinne, sillä olemme osa koko kristikuntaa ja etenkin läntistä kristillisyyttä. Pyhien muistaminen on tärkeää ja sillä tavalla liitytään laajempaan perinteeseen, Loikkanen perustelee seurakunnan mukanaoloa päivän tapahtumissa.

Loikkanen mainitsee, että Turusta Savonlinnaan on suunnitteilla myös Pyhän Olavin kulttuurireitti. Pyhän Olavin tie alkaa Norjan Trondheimista ja johtaa Ruotsin itärannikolle. Mannerreitti yhdistyisi jo olemassa olevaan St. Olav Waterway-hankkeeseen, jossa Pyhän Olavin reitti kulkee vesiteitse Ahvenanmaalta Paraisille. Kaksivuotista hanketta koordinoi Turun yliopiston Brahea-keskus.

Reitin keskipisteitä ovat kirkot, sillä Pyhä Olavi on sekä ortodoksisen että katolisen kirkon yhteinen pyhimys. Seurakunnat voivat kehittää pyhiinvaellusreitin varrelle omaa toimintaansa.

Savonlinnan oopperajuhlat vielä viimeistä viikkoa

Savonlinnan kesässä on kuultu perinteisesti jo lähes kuukauden verran toinen toistaan hienompia oopperaesitysten sarjoja. Tämän viikon lopussa päättyvillä Savonlinnan oopperajuhlilla mukana on ollut myös Savonlinnan seurakunta.

– Oopperajuhlamessua on tapana viettää heinäkuun ensimmäisenä tai toisena viikonloppuna Olavinlinnassa. Messu toteutetaan yhteistyössä oopperajuhlien kanssa, mutta seurakunta vastaa toteutuksesta, Toivo Loikkanen kertoo.

Messu oli musiikkipainotteinen. Musiikista suurin osa oli viime vuosien tapaan kirkkomuusikko Mika Siekkisen sovittamaa. Messun musiikista vastasivat seurakunnan kuorot ja Savonlinnan Orkesteri. Orkesterin lisäksi mukana oli oopperajuhlien solistivieras, tänä kesänä baritoni Joonas Asikainen. Messussa saarnasi Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen. Osallistujia on vuosittain noin 1 500.

Vastaavasti myös Kerimäen kirkko on toiminut oopperajuhlien näyttämönä, jossa on järjestetty yksi tai kaksi isompaa oopperajuhlien esitystä kesässä.

– Tänä kesänä Kerimäen kirkossa esitettiin Mozartin c-molli-messu, Loikkanen kertoo.

Kuva: Olavinlinna. Pixabay / CC0

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Edellinen artikkeliRV: Suomen Raamattuinstituutti aloittaa syksyllä – vastaa baptistien tulevaan työntekijätarpeeseen
Seuraava artikkeliLähetyshiippakunta järjestää ensimmäisen kesäjuhlansa

Ei näytettäviä viestejä