Pyhän Henrikin risti Eino Murtorinteelle

Professori emeritus Eino Murtorinteelle (s. 1930) on myönnetty Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Pyhän Henrikin risti. Arkkipiispa Kari Mäkinen jakoi kunniamerkin Helsingissä 22.4. järjestetyssä tilaisuudessa.

Eino Murtorinne palkittiin monipuolisesta ja ansiokkaasta akateemisesta urastaan teologian opettajana ja tutkijana. Murtorinteellä on ollut kansainvälisesti merkittävä ekumeeninen rooli Itä-Saksan ja laajemminkin Itä-Euroopan kirkkojen sekä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon välisessä kanssakäymisessä.

Murtorinne on tutkimustyössään keskittynyt Suomen kirkon historiaan ja kirkon ja yhteiskunnan suhteisiin. Lisäksi hän on tutkinut Suomen kirkon ja pohjoismaisten kirkkojen suhdetta Saksaan toisen maailmansodan aikana. Hän on toiminut myös lukuisissa kirkollisissa luottamustehtävissä.

Murtorinne vihittiin papiksi vuonna 1956. Hän toimi papin tehtävissä Iisalmessa, Kuopiossa ja Helsingin Suomenlinnassa vuosina 1956–1961. Helsingin yliopistossa Murtorinne toimi kirkkohistorian assistenttina 1962–1968, Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian vt. professorina 1972–1975 ja uusimman ajan kirkkohistorian professorina 1975–1993. Murtorinne jäi eläkkeelle 1993.

Pyhän Henrikin risti myönnetään ekumeenisista ansioista, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suhteiden vahvistamisesta sisarkirkkoihin, merkittävästä ulkomaille suuntautuneesta humanitaarisesta toiminnasta tai lähetystyöhön liittyvistä ansioista. Kirkko on myöntänyt Pyhän Henrikin ristejä vuodesta 2007.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKatso palkitut hankkeet ja laita hyvä kiertämään
Seuraava artikkeli”Luottamustehtävät vaativat palvelumieltä”

Ei näytettäviä viestejä